Kultúra

2016.03.30. 07:50

A Tájidegen szép: fiatal képzőművészek a vaskapun túl

Szombathely – Hahó, fiatalok az Új Irokéz Galériában! A Köztes preferenciák megvilágítója Nagy Csaba, aztán szól a trombita, a tuba meg a dob.

Ölbei Lívia

Az Új Irokéz Galéria új kiállítással jelentkezik a vaskapun túl (Rákóczi utca 12., Szombathelyi Képtár). A három fiatal, szombathelyi kötődésű képzőművészt a tárlat kurátora, Nagy Csaba így ajánlja a közönség figyelmébe: „A képzőművészet természetét talán leginkább onnét közelíthetnénk meg, hogy úttörőként vesz birtokba új médiumokat, elsőként él az új lehetőségekkel, s ez a spektrum folytonosan bővül. Az egymást követő nemzedékek az újfajta formai nyelvet keresik, a megújulás igényével. Követve eddigi szellemiségét, a szombathelyi Új Irokéz Galéria arra vállalkozott – igaz, csak részlegesen –, hogy betekintést adjon a képzőművészetben zajló legfrissebb történésekbe, egyúttal bemutatkozási lehetőséget teremtsen a közelmúltban diplomázott három fiatal képzőművész: Tangl Edit, w. Horváth Tibor és Molnár Zsolt számára. Talán nem elhanyagolható, hogy tanulmányaikat mindhárman a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában kezdték, majd a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, illetve a Képzőművészeti Egyetemen folytatták. Különböző műfajokat képviselnek, azonban a kifinomult gondolatiság és igényesség mindhármuk jellemzője.”

W. Horváth Tibor Tájidegen film

Nagy Csaba úgy véli, hogy az Új Irokéz Galériában megrendezett kiállítás „meghatározó momentum lehet pályája elején” a három fiatal képzőművész számára.

Molnár Zsolt Biztonsági mentő (részlet), kollázs-maszkolás, C-print, 2016

A Köztes preferenciák április elsején (péntek) 19 órakor nyílik meg az Új Irokéz Galériában, Nagy Csaba ajánlásával. Aztán a BabstepBand (trombita, tuba, dob) lép színre. A kiállítás május 15-éig tart nyitva, létrejöttét támogatta mások mellett a szombathelyi önkormányzat, a Savaria MHV Múzeum és az Agora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!