Kultúra

2016.03.30. 11:55

Felröppen egy madár: Kristóf Ágota-emlékkönyv a világhírű író egykori szombathelyi iskolájából

Szombathely – Elindultam szép hazámból... címmel jelent meg az a Kristóf Ágota-emlékkönyv, amely a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban megrendezett konferencia előadásaira épül, de jóval több az előadások összességénél.

Ölbei Lívia

Kristóf Ágota – aki Agota Kristof néven lett világhírű svájci íróvá –  a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett 1954-ben. Az érettségi 60. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a KDG bejáratánál, az avatáshoz nagy érdeklődéstől kísért  konferencia kapcsolódott, dr. Czetter Ibolya PhD., a Nyugat-Magyarországi Egyetem intézetigazgatója szervezésében.

A konferenciával egy időben megszületett az elhatározás, hogy a gimnázium és a KDG Baráti Köre  elevenen tartja azt az érdeklődést, amely az egyébként  már régóta világhírű Kristóf Ágota hazájában, Magyarországon Szász János filmje után lobbant föl igazán. A rendező játékfilmet forgatott Kristóf Ágota regényéből, életműve meghatározó darabjából,  A Nagy Füzetből.

Szunyogh László szobrászművész és Módos Tibor, a KDG igazgatója a gimnázium folyosóján, Kristóf Ágota osztályának tablójánál - az írónő 18 évesen alul balról a harmadik. Fotó: VN archív

A KDG Baráti Körének elhatározását tettek követték, a Kristóf Ágota-emlékkönyv megjelentetését pedig nemcsak a Baráti Kör támogatta, hanem Szombathely polgármestere is. Így aztán Kristóf Ágota halálának ötödik évfordulójához közeledve kezünkbe vehetjük azt az emlékkönyvet, amely a B.K.L. Kiadó gondozásában látott napvilágot, és amelynek  bemutatója  április 6-án 16.30-kor kezdődik  a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A gazdagon illusztrált kötet szerkesztője Czetter Ibolya. A könyvbemutatón a szerzőket Gergó Judit, a Magyar Rádió munkatársa kérdezi.

A kötet szerzői között van Petőcz András író, műfordító, akinek elévülhetetlen érdemei vannak Kristóf Ágota magyarországi „felfedezésében”; Szunyogh László szobrászművész, aki a KDG bejáratánál elhelyezett emléktábla megszületésének folyamatát fogalmazta tanulmánnyá; Kiss János, aki a Kristóf Ágotával való személyes kőszegi találkozásairól mesél; Gergye Krisztián táncművész-koreográfus, aki magyarországi ősbemutatót rendezett Kőszegen az Egy elsurranó patkány című Kristóf Ágota-drámából.

„A bizonytalan esti / fényben / ferdén felröppen egy / egy madár.../ a szél felszakítja / az ég sebeit...”, idézte Gergye Krisztián a szombathelyi  emléktábla-avatón Kristóf Ágotát. Az emlékkönyv címlapján Czetter Ibolya felvételén az író  kőszegi szülőházának  tetejéről éppen felröppen egy madár. Talán behegednek  az ég sebei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!