Kultúra

2016.03.30. 11:55

Felröppen egy madár: Kristóf Ágota-emlékkönyv a világhírű író egykori szombathelyi iskolájából

Szombathely – Elindultam szép hazámból... címmel jelent meg az a Kristóf Ágota-emlékkönyv, amely a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban megrendezett konferencia előadásaira épül, de jóval több az előadások összességénél.

Ölbei Lívia

Kristóf Ágota – aki Agota Kristof néven lett világhírű svájci íróvá –  a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban érettségizett 1954-ben. Az érettségi 60. évfordulója alkalmából emléktáblát avattak a KDG bejáratánál, az avatáshoz nagy érdeklődéstől kísért  konferencia kapcsolódott, dr. Czetter Ibolya PhD., a Nyugat-Magyarországi Egyetem intézetigazgatója szervezésében.

A konferenciával egy időben megszületett az elhatározás, hogy a gimnázium és a KDG Baráti Köre  elevenen tartja azt az érdeklődést, amely az egyébként  már régóta világhírű Kristóf Ágota hazájában, Magyarországon Szász János filmje után lobbant föl igazán. A rendező játékfilmet forgatott Kristóf Ágota regényéből, életműve meghatározó darabjából,  A Nagy Füzetből.

Szunyogh László szobrászművész és Módos Tibor, a KDG igazgatója a gimnázium folyosóján, Kristóf Ágota osztályának tablójánál - az írónő 18 évesen alul balról a harmadik. Fotó: VN archív

A KDG Baráti Körének elhatározását tettek követték, a Kristóf Ágota-emlékkönyv megjelentetését pedig nemcsak a Baráti Kör támogatta, hanem Szombathely polgármestere is. Így aztán Kristóf Ágota halálának ötödik évfordulójához közeledve kezünkbe vehetjük azt az emlékkönyvet, amely a B.K.L. Kiadó gondozásában látott napvilágot, és amelynek  bemutatója  április 6-án 16.30-kor kezdődik  a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban. A gazdagon illusztrált kötet szerkesztője Czetter Ibolya. A könyvbemutatón a szerzőket Gergó Judit, a Magyar Rádió munkatársa kérdezi.

A kötet szerzői között van Petőcz András író, műfordító, akinek elévülhetetlen érdemei vannak Kristóf Ágota magyarországi „felfedezésében”; Szunyogh László szobrászművész, aki a KDG bejáratánál elhelyezett emléktábla megszületésének folyamatát fogalmazta tanulmánnyá; Kiss János, aki a Kristóf Ágotával való személyes kőszegi találkozásairól mesél; Gergye Krisztián táncművész-koreográfus, aki magyarországi ősbemutatót rendezett Kőszegen az Egy elsurranó patkány című Kristóf Ágota-drámából.

„A bizonytalan esti / fényben / ferdén felröppen egy / egy madár.../ a szél felszakítja / az ég sebeit...”, idézte Gergye Krisztián a szombathelyi  emléktábla-avatón Kristóf Ágotát. Az emlékkönyv címlapján Czetter Ibolya felvételén az író  kőszegi szülőházának  tetejéről éppen felröppen egy madár. Talán behegednek  az ég sebei.

Ezek is érdekelhetik