Kultúra

2016.04.19. 19:02

A legendás szent élete

Sárvár - A városi könyvtárban április 29-éig látható az a tárlat, amely felidézi az 1700 éve született Szent Márton életének legendáit és azok továbbélését.

Pajor András

- Ma én sem borotválkoztam, hogy így emlékezzek Szent Mártonra, hisz ő torzonborz volt, és - finoman szólva - dezodort sem használt. Más rosszat nem tudtak mondani róla az ellenségei sem - hangsúlyozta a püspökké lett katona életéről szóló kiállítás megnyitóján Orbán István kanonok.

Fotó: Pajor András

A feljegyzések megemlítik segítőkészségét. Egy hideg, téli este egy nélkülöző koldussal találkozott, akit rablók fosztottak ki. Márton a köpenyét kardjával kettévágta, és egyik felét a koldus vállára borította. Ezután álmában megjelent neki Krisztus a koldusnak adott köpenyben, aminek hatására Márton megkeresztelkedett. Így kezdődött Szent Márton története, amelynek állomásait eleveníti fel a könyvtár saját anyagából összeállított tárlat.

- A dokumentumok, fényképek, festményreprodukciók, hivatkozások mind Pannónia védőszentjének nyomait mutatják be - mondta Piroska Lilla, a kiállítás rendezője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!