Kultúra

2016.04.01. 17:06

H, mint magyar: Pajor András Európája

35 európai országban készült fotóiból válogatott Pajor András fotós Europica - H, mint magyar című kiállításán, amely csütörtökön nyílt meg a sitkei kastélyfogadó Bassiana Galériájában.

Takács Szilvia

A fekete-fehér képeket felsorakoztató tárlatot Morgós István, Sitke polgármestere nyitotta meg. Beszédében utalt arra, hogy 400 évvel ezelőtt egy magyar, Szepsi Csombor Márton bejárta Európát és tapasztalataiból útleírást készített Europica Varietas címmel, amely az első magyar nyomtatott útikönyv lett.

Fotó: Kiss Norbert

Pajor András fotósorozatával ezt a 400 éves történetet folytatja. Az európai kontinensen készített képeiből állított össze fotópárokat. Kiállítása az Europica - H, mint magyar címet kapta. A fotós magyarázata a címre: a mi európai nevünk Hungary, de mi mégis magyarok vagyunk. A képpárok a mai Európa gondjait, küzdelmeit mutatják be, Pajor András sajátos stílusában. A képeket ellentmondások, feszültségek töltik meg, Európa önérzetét, kultúráját és jövőjét is tekintve. A kiállított fotók egy része még filmes technikával készült, és ez látszik is a képeken, de Pajor András azt mondja, hogy ez nem is baj, így a régebbi fotókon kicsit érzékelhető a kopottság, a mai képeken pedig a világ mostani túlkontrasztoltsága.

Az elmúlt két évben Pajor András csaknem hetven fényképét állították ki a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség papírképes és digitális fotószalonjaiban. Ezzel az eredménnyel megpályázhatta a szövetség művészdiplomáját, amelynek befogadása esetén a tagság mellé megkapja az AFIAP nemzetközi minősítést is.  Az idei tervek között szerepel  még  egy,  ez év októberében  Passauban nyíló fotókiállítás, amely bekerült az  1956-os  forradalom hatvanadik  évfordulójának hivatalos  programjába. A tárlat címe  ismét a négyszáz évvel korábbi  útleírásra és a mai kontinensre  utalva Europica - Sceptica. Aki pedig kíváncsi az őszi németországi kiállítás sitkei ízelítőjére, az a kastélyfogadó Bassiana Galériájában a kontrasztos képpárokat május elejéig megtekintheti.

A sárvári fotósra nemcsak hazai és külföldi kiállításai miatt lehetünk büszkék. Nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériumának Reformáció Emlékbizottsága által kiírt Kárpát-medencei fotópályázat című pályázat portré kategóriájának nyerte el a harmadik díját. A pályázat témája a megújulás, a lelki-szellemi akadálymentesítés és a hitújítás volt.

Ezzel kapcsolatosan meg kell említeni, hogy a 2017-es esztendő a reformáció emlékéve lesz. Az országos programsorozathoz Sárvár is csatlakozott. Pajor András a programsorozatban egy kisebb kamarakiállítással lép majd a nézők elé a jövő év második felében, kiállítása az Istentisztelet címet kapja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!