Kultúra

2016.04.07. 11:05

Kis esti asztalizene, avagy csak semmi protokoll - Színházcsinálók Térey Jánossal

Szombathely – A kortárs irodalom egyik legizgalmasabb figurájával indított a WSSz Színházcsinálók című sorozata a színház stúdiójában: Térey János volt a vendég.

Ölbei Lívia

A színház a közmegegyezés szerint ma nagyjából úgy néz ki, hogy A nézi, amint B eljátssza C-t. De  mi minden történik, amíg egy előadás színre kerül? Az rendben van, hogy a színház legfontosabb „összetevője" a színész – de minden kell még? Mi a szerepe például a szövegnek, amely  - ha innen nézem, (szép)irodalom, ha onnan nézem, nem is biztos, hogy az.

A leginkább (nem tévedés!) verses regényeiről nevezetes Térey János írónak több sikeres találkozása volt már a színházzal, akár nem színházi körülmények között. Írt több drámát (vagyis eredendően színpadra szánt művet), de volt, hogy éppen egyik verses regényének  (Protokoll) dramatizált változatát mutatta be a Radnóti Színház, itt lett sikeres előadás az Asztalizenéből. Az első Színházcsinálók-esten a moderátor Darabos Enikő mellett Térey János,  Horváth Ákos és Jordán Tamás foglalt helyet az asztalnál. Talán lesz ebből hosszabb együtt-zenélés is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!