Kultúra

2016.04.01. 19:56

Lepedőből bronzszobor? - Az újrahasznosítás iskolapéldája Egyházasfaluban

Egyházasfalu - Azt hinnéd, bronzszobor, ám ha felemeled, könnyű, mint a pille. Nem csalás, nem ámítás: ez a nálunk is lassan divatba jövő kézműves technika: a paverpol.

Tersztyánszky Krisztina

Kissné Várallai Veronika a második gyermeke születése után kezdett el kézműveskedni. Először a papírfonással ismerkedett meg, az interneten talált videók segítségével. Alkotókedve később a repesztett festés felé vitte, megtanulta a dekupázs technikát. A paverpolt egy ismerősénél látta meg, és rögtön beleszeretett. A szombathelyi Lőrincz Bernadettnél, majd a magyarországi szervezet vezetőjénél vett órákat, így ma már a technika hivatalos oktatójának számít, egyelőre egyedüliként a megyében.

Veronika környezetében számos tárgy árulkodik hobbijáról: szobrok és faliképek, díszes dobozok, alkalmi dekorációk, kaspók. A technika alapja egy speciális, egészségre ártalmatlan ragasztó-keményítő anyag. Ebbe kell belemártani a kiválasztott textildarabot, majd a díszítendő felületre kézzel vagy egy pálcika segítségével a kívánt formára igazítani. Amikor megszárad, jöhet a színezés, pasztával, vagy akrilfestékkel. Az anyag a műanyag fólia kivételével mindenféle felületre ragad: üvegre, fára, bútorlapra, hungarocellre. Az eredmény szinte döbbenetes: a maradék csipkéből, gézből, lepedőcsíkból egyedi műalkotások születnek.

- Ez fogott meg ebben a technikában, hogy lám, tudok szobrot csinálni! - magarázza lelkesen a kétgyermekes édesanya. - Tavaly gyermeknapkor kaptam az első meghívást a soproni kézműves fesztiválra, és azóta sok helyre járok foglalkozásokat tartani. Tovább akarom adni a tudásomat, mert örömet adhatok vele másoknak is. A négy éves kisgyerektől az idős bácsiig mindenki tud valami egyedit készíteni, és nem kell hozzá más, csak egy kis hulladék.

Bár a paverpol elsősorban textiles technika - nevezik textilszobrászatnak is -, a dísztárgyakhoz felhasználható anyagoknak csak a fantázia szab határt. A kompozíció - mondjuk, egy váza - alapja lehet például egy üvegpalack, a szobrocskák teste kötőfonalspulni vagy drót köré tekert alufólia, feje gipszöntvény. A díszítések közé kerülhet száraz virág, hungarocellgolyó, hullámpapír. Minden alkotó más-más egyéni arculatot alakít ki magának, sokan más technikákkal is kombinálják. Veronika a réz, az arany, a vörös színeket részesíti előnyben, lepedőből és csipkéből utánozhatatlan „bronszobrokat” készít. Természetesen minden textilhulladékot elrak, sőt már a falubeliektől is hozzá vándorol a kiszolgált csipke, a függöny, hiszen az ő keze alatt egyedi dísztárggyá változik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!