Kultúra

2016.05.28. 07:40

A rocktörténész politikus - Gróf István számos területen kipróbálta magát

Sárvár, Sótony - A leginkább sárváriként ismert, de egy idő óta már Sótonyban élő Gróf István számos területen kipróbálta magát: dolgozott az agráriumban, a városi önkormányzatnál, a turizmusban, és aktívan politizált. Ma is rocktörténeti rádióműsorokat készít, igyekszik felfedezni a világ kevésbé ismert részeit, ő volt a szervezője a most záruló Évezrednyitó beszélgetéseknek.

Béres Zoltán

- Kos lévén az örökké lázadó természetem mindig a „forradalmak” felé sodort, kezdi életútja egyes szakaszainak a bemutatását Gróf István. - Az első ilyen a budai gimnázium padjaiban ért: a beatzene elterjedése, a koncertekre, mozikba járás meghatározta későbbi érdeklődésemet is. A beatzene, abból is a Rolling Stones-féle keményebb rythm & blues, majd onnan egy kicsit mélyebbre, az autentikus blues, majd a jazz már egymás folyamodványai voltak. Hálát adok a sorsnak, hogy Budapesten töltöttem legfogékonyabb éveimet, a művészetek iránti érdeklődésemet megszerezvén. A katonaságnál már megpróbálkoztam zenéléssel: a tiszti klubban a szocialista erkölcs nevében Hendrixet és Animalst játsszunk. A keszthelyi agráregyetemen talált meg a folkzene, a táncházmozgalom forradalma. Aztán jött a népi építészet, képzőművészet, majd a sor végén Bartók megismerése. A harmadik forradalmam a magyar mezőgazdaságban ért. A hagyományos, sokszor extenzív termelési viszonyok között tengődő termelőszövetkezetek között bizony nagy különbségek alakultak ki a 70-es évek közepére.

Már akkor akadtak kiváló eredményeket elérő gazdaságok, amelyek megmutatták, milyen kiváló adottságokkal rendelkezünk ezen a téren, s van miért dolgozni.

- 1986 tájékán olvastam el a Lengyel László vezette reformerek gazdasági változást hirdető pamfletjét, majd egy évre rá a lakiteleki nyilatkozatot. Itt szólított meg a politika. Lezsák Sándor hívó szavára ’88 őszén már a sárvári MDF tagja voltam, majd a hátsó sorból szép lassan a középső, majd megyei szinten az első vonalba kerültem. A politika adta meg a lehetőséget arra is, hogy 1994-98 között a megyei közgyűlés tagjaként, 1998-2002 között pedig Sárvár város alpolgármestereként, 2002-2010 között e város képviselőjeként, az oktatási, művelődési és sportbizottság elnökeként dolgozhassak a közéletben. Legutolsó korszakom a nyugdíjas élethez kapcsol, ám ezt már semmi esetre sem hívnám forradalomnak. De élvezem.

- A napokban zárul le az Évezrednyitó beszélgetések sorozata, amelyet több mint másfél évtizeden szervezett. Hogyan kezdődött, s miért lesz most vége? - A Magyar Millennium ünnepség keretében indítottam el egy 12 beszélgetésből álló sorozatot volt, amely a szkíta-hun-ősmagyar időktől a rendszerváltozásig fogta át a magyar történelmet jeles szakértők előadásával. Ennek sikere predesztinált arra, hogy folytassam a sorozatot, immár Évezrednyitó beszélgetések címmel. Itt már nem kronológiai rendben haladtunk, hanem szabadon: művészek, tudósok, sportolók, közéleti személyiségek vallottak nemzeti elkötelezettségről, kereszténységről, hazájuk felemeléséről, erkölcsről, hitükről. Vendégünk volt mások mellett Eperjes Károly, Makovecz Imre, Nagy Gáspár, Szörényi Levente, Grosics Gyula, Csoóri Sándor, Tőkés László is. Sajnos az első időszakban nem készült hangfelvétel, de a későbbiek során igen, így az előadások szövegét több kötetben jelentettük meg. 2003-tól nyolc éven át a város támogatásával a sorozatot folytattuk. A program anyagi stabilizálása érdekében 2007-ben létrehoztuk a Sárvári Milleneum Alapítványt. 2010 őszén azt a tanácsot kaptam, adjam át a helyem a fiataloknak, ezért felfüggesztettem az Évezrednyitó beszélgetéseket. A 2012-es decemberi kuratóriumi ülésen azonban kiderült, hogy mégis szükség van rá. Volt egy kis pénzecskénk, így ha korábbinál kisebb előadásszámmal is, de folytattuk. Az egyre nehezebbé váló szervezési munkák, az anyagi forrásaink elapadása, az évezrednyitástól való egyre nagyobb távoldás, és az érdeklődés csökkenése miatt most úgy határoztunk, hogy lezárjuk a sorozatot. A június 1-jei, 75. jubileumi beszélgetésre a szervezőket, az eseményekről tudósítókat várjuk, hívjuk, felelevenítjük az elmúlt 17 év 75 előadásának legfontosabb pillanatait. Ezzel zárjuk ezt a reményeim szerint sokak számára emlékezetes sorozatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!