Kultúra

2016.05.10. 12:44

Bálint Éva apró titkairól is mesélt az ŐrvidékHázban

Szombathely - A Vállalkozó Nők Klubjának hétfő esti vendége az ŐrvidékHázban Bálint Éva színművésznő, a Weöres Sándor Színház alapító tagja volt. Gyergyószentmiklósról, a férjéről és a kritikákról is mesélt.

Simán Klára

- Ha valamit csinál az ember, akkor azt csinálja önmagához képest maximálisan – a többi között ezt mondta Bálint Éva színművész, amikor a munkájáról kérdezték. Elárulta, hogy annak idején valójában még a felvételire is úgy esett be, nem készült túl sokat, hiszen azt sem tudta, miből kellene készülnie. Még az eredményt sem akarta megnézni. Ennek ellenére sikert sikerre halmozott a színpadon már egészen fiatalon is.

Játszott Kolozsváron, Marosvásárhelyen és végül Gyergyószentmiklóst választotta – a többi között erre is rákérdezett beszélgetőpartnere, Királyné Dávid Éva. Bálint Éva a történelmi Magyarország távoli pontján 1979-ben született Gyergyótekerőpatakon. 1998-tól a gergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház társulatának tagja volt. 2000-ben sikeresen felvételizett a Marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem színész szakára. 2004-től újra a Figura Stúdió Színház, majd 2009-től a szombathelyi Weöres Sándor Színház alapító tagja lett. Férje Szabó Tibor színművész, két gyermekük Bálint és Dorka.

Arra a kérdésre, hogy a kicsik örökölték-e a világot jelentő deszkák utáni sóvárgást, az édesanya nem tudott egyértelmű választ adni, szerinte ezt még korai lenne megmondani; igaz, többször álltak már ki közönség elé, és ezt szerinte nagyon élvezik. Az is kiderült, hogy férjével alig-alig szerepelnek együtt, egy darabban: így könnyebb is összeegyeztetni egymás között a hétköznapokat. (Bár szükség – és szezon - esetén a nagymama mindig kéznél van, jön és segít.) Ha mégis úgy alakul, akkor férjével ők ott a darabban kollégák – ezt is kiemelte a művésznő.

- Muszáj jól végeznem a dolgomat, nem pazarolhatom az időmet, mert otthon van a két gyerekem, várnak - mondta Bálint Éva, aki hozzátette, hogy nem szereti mások idejét sem pocsékolni, emiatt készül fel precízen a szerepeire. Emellett mindig felteszi a kérdést, amelyet minden szakmában fel kell tenni: jól csinálom? Ha igen, akkor lehet tovább haladni a megkezdett úton. Azt is elárulta, hogy a magyar színházakban – ellentétben a romániai expresszív, látványos előadásokkal – inkább az ember lelkét dolgozza meg a szerep, sőt néha egy-egy rendező is... Egyébként mindig izgul előadások előtt: azt mondja, hogy aki nem izgul, az nem látja meg, mekkora tétje van annak, amit csinál.

A beszélgetés végén a jövő évad is szóba került: főszerepet játszik Koltai Róberttel, de Valló Péterrel is dolgozik majd – kíváncsian várja az új munkákat. Az ŐrvidékHázban a közönség kérdésre elárulta: nincs szerepálma, sőt, önálló estre sem készül még. Édesanyai „szerepével” viszont elégedett; boldogságot okoz neki a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!