Kultúra

2016.06.26. 12:34

Frakk, tűzugrás a skanzenben, hősök a Batthyány-kastélyban - Ilyen volt a múzeumok éjszakája

Szombathely, Körmend - Az elmúlt évekhez képest jóval többen érkeztek az idén a Vasi Skanzenbe a múzeumok éjszakájára: az időjárás is megkegyelmezett a látogatóknak. Körmenden felavatták dr. Batthyány-Strattmann László bronz mellszobrát.

Simán Klára

Még az Országos Meteorológiai szolgálat is jeget és szélvihart jósolt Vas megye területére szombat estére, ennek ellenére mégiscsak elvonultak a viharfelhők - és egyre többen döntöttek úgy, hogy ellátogatnak az esti programokra. Az elmúlt évek 80-90 látogatója helyett most ennek többszöröse érkezett.

- Majdnem négyszáz ember, köztük családosok, párok, baráti csoportok látogattak el a skanzebe; igaz, hogy most a korábbiaknál is változatosabb, érdekesebb programokkal vártuk őket - mondta Csapláros Anrea, a Savaria Múzeum igazgatója. Hozzátette, hogy az első kuriózum, amely még a falumúzeum előtt, az Öregtónál várta a vállalkozó kedvűeket, az volt, hogy csónakkal, kenuval szállították át a skanzenbe azokat, akik ezt bevállalták.Odabent is színes programok várták a kicsiket és nagyobbakat: a terület közepén egy óriási kivetítőn tíz óráig rajzfilmeket vetítettek a gyermekeknek, a többi között olyan klasszikusokkal, mint a Frakk. (Nem csak a gyerkőcök horgonyoztak le a vászon előtt, hanem a nosztalgiázó nagyok is.)

Aztán a felnőtt közönségnek vetítették a Tűz van, babám! című filmet, közben valóban elkezdődtek a tüzes programok: négy - köztük egy óriási - máglya lángolt fel a „magyarok tüzes nyilaitól.” Közben néptánccal, tűzugrással szórakoztatták az egybegyűlteket, majd fél kettő körül zárult az éjszaka a skanzenben.

Az idei központi gondolathoz, a „Hősök, felfedezők, újítók” szlogenhez kapcsolódott a körmendi kastély is: kiderült, hogy - az elmúlt évek tartalmi és szerkezeti fejlesztései után - idén ismét 13 millió forint jut a további korszerűsítésre a bel- és kültartalmat illetően egyaránt - mondta el köszöntőjében Bebes István polgármester. Dávid Ilona, az EMMI Kulturáért Felelős Államtitkárság közgyűjteményi főosztályának programkoordinátora további fejlesztési lehetőségéket helyezett kilátásba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!