Kultúra

2016.06.13. 07:58

Így ünnepelték a 150 éves jubileumot a kőszegi fúvósok

Kőszeg - Másfél évszázados ebben az esztendőben Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. A nagy esemény alkalmából kétnapos ünnepségsorozatot szerveztek a hétvégén, a fúvósok megkapták a város legnagyobb kitüntetését is.

Simán Klára

Pénteken délután néma menetben vonult a temetőig a 61 tagú zenekar. A Mindenki Keresztjénél megálltak, és gyászzenével emlékeztek az elhunytakra, akik valaha a zenekarban muzsikáltak. A tiszteletadáson a temetőben nyugvók rokonai is részt vettek. A fúvószenekar az elhunytak sírjára fehér krizantémot helyezett - ezzel is jelképezve a közösséghez tartozást. Az emlékbeszédben Bakos György elnök felidézte az elődök  tevékenységét, és felhívta a figyelmet az összetartozás fontosságára. A meghitt emlékezést követően már zenével vonultak a temetőtől a Fő térig, ahol egy villámcsődület jellegű eseménnyel jelezték a városnak, hogy elkezdődött az igazi ünnepség: már ezen az eseményen is részt vettek a Concordia-Barátság Énekegyesület, a Hajnalcsillag Néptáncegyüttes, a Kőszegi Vonósok, illetve a borhölgyek képviselői. A Himnuszig indulókat játszottak a fúvósok, valamint fogadták az érkező prominens személyiségeket: Szabó Ferencet, a Magyar Fúvószenei és Mazsorett Szövetség  elnökét; Dohos László nyugalmazott ezredest, a szövetség tiszteletbeli elnökét, aki egy ideig karnagya is volt a kőszegi zenekarnak.

Ezt követően Kőszeg Város Fúvószenekara bevonult a Jurisics-vár lovagtermébe. Ott zajlott a díszközgyűlés, amelyen Ágh Péter, a térség országgyűlési képviselője, valamint Huber László polgármester köszöntötte az ünneplőket. Bakos György elnök kiemelte, hogy a jubileum anyagi támogatásában hathatós segítséget nyújtott Ágh Péter. A díszközgyűlésen a város legmagasabb rangú elismerését, a Kőszeg Városért kitüntetést vehette át a fúvószenekar.

A zenekar tagjai közül  Szilágyi Miklós karnagy, Beke János vadászkürtös, Bakos Zoltán tubás és Horváth Roland  klarinétos  Kőszeg Város Kitüntető Oklevelét, Pászner Jenő baritonkürtös 70 évi tagságának elismeréseként a Pro Communitate kitüntetést vehette át a polgármestertől. Emellett a fúvószenekar minden tagja díszoklevelet kapott, amely tartalmazza, hogy ezen évfordulóig ki mennyi időt töltött el köztük, a tagok tevékenységének elegáns bizonyítéka marad ez a 61 dokumentum - ehhez járt Kőszeg Város Fúvószenekarának  bora is, melynek egyedi címkéje bizonyára sokáig emlékezteti majd tulajdonosát az ünnepi eseményre.

Bemutatták Söptei Imre 150 éves Kőszeg Város Fúvószenekara című könyvét is, az estét pezsgős koccintással zárták.

A jubileumi ünnepségsorozat második napján délelőtt a város  múzeumában megnyílt a Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának nagyszabású kiállítása is, amit az igazgató, Révész József ajánlott a jelenlévők figyelmébe. (Szeptemberig tekinthető meg a tárlat.) Ezt követően kitüntető oklevélben részesítette a zenekart Marton Ferenc, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke, aki a  jubileum kapcsán felidézte a kőszegi fúvósok történetét.

A jubileumi nagykoncert a Jurisics-vár lovagtermében zajlott, zsúfolásig megtelt a helyszín - óriási sikere volt a másfél évszázados múltú zenekarnak. Közreműködött Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara, a Concordia-Barátság Énekegyesület és Kiss Márton zongoraművész. Vezényelt: Csárics Sándor karnagy, Dohos László karnagy és Szilágyi Miklós karnagy. A legmeghatóbb rész az volt, amikor Szilágyi Miklós kimondottan az ünnepségre írt, Chronostychon című, héttételes művét hallhatta a nagyérdemű a jubilálók előadásában. A rendezvény közös vacsorával zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!