Kultúra

2016.06.21. 18:25

Ókori sztárok bukkannak föl - A Múzeumok Éjszakáin Arnold Schwarzenegger is tiszteletét teszi

Szombathely - Már nem csak egy éjszakán várják a látogatókat a szombathelyi múzeumok. A színes programban lesz börtöncella-látogatás, tetoválások szépségversenye, de akár válogatott kínzóeszközöket is kipróbálhatunk.

Rákos Bianka

A Savaria MHV Múzeum munkatársai a Szombathelyi Képtár teraszán fogadták az újságírókat. A Múzeumok Éjszakája programsorozat már szombattól várja az érdeklődőket hat különböző helyszínen: a Vasi Skanzenben, a Szombathelyi Képtárban, az Iseumban, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltárában, a Smidt Múzeumban és a Szombathelyi Törvényszék épületében.

A Vasi Skanzen programjainak középpontjában a tűz és a víz áll, lehetőség lesz a mai és a történelmi Vas megye forrásvízének megkóstolására, hagyományőrző tűzgyújtásra, de szalonnát is süthetünk. Horváth Sándor néprajzkutató, a Savaria Múzeum osztályvezetője elmondta, hogy az idén akár csónakkal is érkezhetnek a látogatók a Skanzenbe, amely közvetlen összeköttetésben van a Csónakázótóval. A csónakoknak azonban más szerepük is lesz: a hajó- és csónaképítő versenyen. Egy méternél kisebb, tetszőleges alapanyagokból készült hajómaketteket várnak.

Dr. Horváth Sándor, dr. Andor Szabolcs , dr. Melega Miklós, Csapláros Andrea, Szabó Ákos, Cebula Anna és Sosztarits Ottó a képtári gangon, a Múzeumok Éjszakái sajtótájékoztatóján. Fotó: Rákos Bianka

Egy héttel később, július 2-án a Szombathelyi Képtár és az Iseum éjszakája következik: a két épület közelsége miatt egybefonódva . Cebula Anna, a Szombathelyi Képtár igazgatója elmondta, hősök és felfedezők társaságában tölthetjük az időt. A Schwarzenegger a képtárban című tárlatnyitóval kezdődik az este (a nyomok a képtár textilgyűjteményébe vezetnek), aztán a Terminátor az oviban címmel Horváth Ákos színművész (WSSZ) előadása következik. A programokon a tetoválásoknak is kiemelt szerepe lesz, bemutatkozik Franken Vivien tetoválóművész, a képtárban kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a témában. Mindemellett tetoválás-szépségversenyre invitálják azokat a vállalkozó szellemű férfiakat és nőket, akik megmutatnák a testüket díszítő képeket, valamint digitális és kinyomtatott fotókat várnak tehetséges tetoválóművészektől különböző nyereményekért. Az eredményhirdetésére az Iseumban kerül sor.

Sosztarits Ottó intézményvezető-helyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy az Iseumban nemcsak a tetoválásverseny eredményhirdetésére, hanem számtalan érdekes előadásra is lehet számítani. Ezek közül kiemelte a Császárok mint önjelölt popsztárok című, valamint a Héraklészt, az antik istenvilág egyik legkiemelkedőbb alakját bemutató előadást. A Smidt Múzeumban az ízeké és a játékoké lesz a főszerep. Csapláros Andrea, a Savaria MHV Múzeum igazgatója kitért arra, hogy a különböző sütemények megkóstolása mellett ódon hangulatú teadélutánon is részt vehetnek a vendégek. A programokat itt a General Harmony Singers koncertje zárja. A Szombathelyi Törvényszéken 17 órától a Szent Márton Emléknaphoz kapcsolódó előadás kezdődik, az előadó dr. Stift Zoltán Angelico börtönlelkész, tudtuk meg Szabó Ákostól, a Szombathelyi Törvényszék sajtótitkárától. Magát az épületet is megismerhetik az érdeklődők.

A Vas Megyei Levéltár szintén tartogat izgalmakat július 2-ára. Melega Miklós igazgató azt ígéri, hogy ezen az éjszakán ismét megnyílik az egykori vármegyei börtön pincéje, a bátrabbak kipróbálhatják a kínzóeszközöket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!