Kultúra

2016.07.03. 09:27

Amikor az újságírót akasztják - Így éltük túl a Múzeumok éjszakáját Szombathelyen

Szombathely - Szombaton éjjel rendezték meg a 2016-os Múzeumok éjszakája programsorozat második felvonását.

Vadas Krisztina

Több helyszínen is nyitott kapukkal várták a látogatókat a Múzeumok éjszakáján Szombathelyen. Az Iseumban, a képtárban, a Smidt Múzeumban, a Vas Megyei Levéltárban, a Megyeháza udvarán és a bíróság épületében is színes programokat kínáltak az érdeklődőknek. Mindenütt szépen feldíszített udvarokkal, lampionos sétányokkal készültek az éjjeli múzeumlátogatásra.

A képtárban a gyermekeket pop art stílusú színezők és graffitifal várta, a felnőttek a tetoválások világával ismerkedhettek. A szombathelyi, díjnyertes tetoválóművész, Franken Vivien munkáiból kiállítás is nyílt. A fiatal tetováló köszöntőjében arról beszélt, mennyire megtisztelve érzi magát, amiért helyet kaphattak a művei a Szombathelyi Képtár falain.

- Pár évtizeddel ezelőtt még nem fordulhatott volna elő, hogy a hagyományos képzőművészeti alkotások mellett tetoválásokról készült képek, grafikák is megjelenjenek. Amikor elkezdtem dolgozni, célul tűztem ki magamnak, hogy a tetoválások, amiket készítek, túlmutassanak a puszta esztétikán: üzenjenek valami olyat, amit szavakkal nem lehet megfogalmazni - emelte ki a tetováló. Megnyitóját követően kerekasztal- beszélgetés kezdődött a tetoválásokról, a népszerű műsorvezető, Szily Nóra moderálásával.

 

A Megyeháza udvarán igazi horrorisztikus élményben lehetett részük az érdeklődőknek. A felállított kínzópadra sok vállalkozó szellemű felnőtt és gyermek felfeküdt, bár nem is volt más választásuk: a hóhér baltáját lengetve elég meggyőzően beszélte rá őket. Majd a régi vármegyei börtön járataiba is bepillanthattunk, és aki nem viselkedett jól, arra akasztás és lefejezés várt. Így jártam én is. A hóhér „dühében" kíméletlenül tekerte a nyakam köré a kötelet, amikor megkérdeztem: mi van akkor, amikor a hóhért akasztják?

A Smidt Múzeumban könnyedebb programmal várták az éjszakai vendégeket. Tortadíszítés-bemutató, előadások és koncert alapozta meg a jó hangulatot.

Az Iseumban a gyermekeket különböző kézműves foglalkozásokkal várták, a felnőttek tárlatvezetéseken és előadásokon vehettek részt. Megtekinthették a Szent Márton emlékévhez kapcsolódó Szent Márton és Pannónia című kiállítást is,  és  azt is megtudhatták Csapláros Andrea, a Savaria  Múzeum igazgatójának jóvoltából, hogy miért tekinthetünk úgy a császárokra, mint önjelölt popsztárokra.

A Szombathelyi Törvényszék épületében a második Múzeumok Éjszakáján az érdeklődők megismerkedhettek a bíróság munkájával, és magával az épülettel, ahol az ítélkezés folyik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!