Kultúra

2016.07.16. 13:20

Bélyeget festett a falra a három vállalkozó kedvű képzőművész

RAJKA - Három fiatal képzőművész (közülük ketten Vas megyeiek) képeivel tett mozgalmassá nemrég egy hosszú, monoton, csúnya falat a településen. A költségeket közadakozásból fedezték. A három fiatal alkotó felkutatta a községben a közterületeken, házakon fellelhető motívumokat és ezeket használták fel a falfestményeken.

Peltzer Géza

Mikos Róbert, Szijj Sándor - aki egyben a Dorothy Lies zenekar tagja is - és Heincz Gábor (Mosonmagyaróvár) kapta a felkérést, hogy Rajka egy rendkívül csúnya és hosszú falát tegyék színessé, illetve érdekessé. A mintegy három és fél méter magas téglafalat már régóta nem nézték jó szemmel a településen lakók.

- A helyiek próbálkoztak virágot, bokrokat ültetni a fal elé, de nem sikerült megnyugtatóan elfedni - meséli Mikos Róbert. - Ezután kértek meg bennünket, hogy próbáljuk meg falfestményekkel izgalmasabbá tenni a település egyik szégyenfoltjának számító építményt.

Sokat tréfálkoztak: Mikos Róbert próbálgatja a régi kapu kilincsét, ami természetesen nem mozdul

A három fiatal alkotó felkutatta a községben a közterületeken, valamint a házakon fellelhető motívumokat és ezeket használták fel, nagyították ki a falfestményeken.

Az eredmény nyilvánvalóan eklektikus, hiszen látható a fehérre vakolt falon most már bélyeg, oroszlán (nyilván egy kapuoszlopról mintázták), a helyi templom egyik szobra, régi kőkeretű ablak, fakapu kilincse, kopogtatója.

Szijj Sándor, Mikos Róbert és Heincz Gábor

Az emberek felismerték a falon saját portájuk bejáratát, a falu egy-egy jellegzetes részletét, és tetszett nekik ez a képsorozat, illetve montázs.

Az alkotók megegyeztek munkakezdetkor egy összegben, de a polgármester elmondta, hogy gyűjtést kezdeményez a faluban. A gyűjtés jól haladt, főleg, mikor a lakók megtudták azt is, hogy az adományozók neve (az összeg nem) is meg lesz örökítve. Végül a teljes összeg adományokból lett kifizetve, az avatás pedig a napokban lesz, egy kis ünnepségen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!