Kultúra

2016.08.13. 06:37

A legjobb előadás és a legjobb főszereplő: szombathelyi

Budapest, Szombathely – Megnyerte a második Országos Börtönszínházi Találkozót a szombathelyi börtön színjátszó csapata.

Bakos Ágnes

A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézet társulata, a Szerepcsere, egy fedett nyomozó kalandjai a börtönben című produkció nyerte el a legjobb előadásnak járó díjat a másodszor megrendezett Országos Börtönszínházi Találkozó döntőjében.

A legjobb főszereplő a szombathelyi darabot író és a főszerepét játszó Gedeont megformáló fogvatartott lett.

A kép a szombathelyi régiós döntőben készült a Szombathelyen fogvatartott rabok előadásáról. (fotó: BVOP Szombathely)

A rendezvényhez szinte minden magyarországi börtön színjátszótársulata csatlakozott, összesen 21 börtön 237 fogvatartottja szerepelt a versenyen. A szombathelyiek magasan nyerték az itt rendezett regionális döntőt, majd pénteken az országos finálét is.

A zsűri elnöke Nemcsák Károly, a döntőnek helyet adott József Attila Színház igazgatója volt. Ítélkezett az előadások felett még Ambrus Asma színművésznő, Németh Ákos drámaíró, Hatala József altábornagy és Csóti András altábornagy, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka.

A szombathelyi börtönben a megnyitás óta működik dráma- és színjátszó szakkör. A művészeti tevékenységet Balogh József költő, esztéta, Jordán Tamás, Kossuth-díjas színész, rendező, Devecseri Gábor költő, valamint Endrődy Krisztián, a Weöres Sándor Színház művésze is segítette, és a Vasvári Színház színészei is részt vettek a szakmai munkában. A szombathelyi börtöntársulat azt tervezi, hogy előadásaikat a jövőben jóvátételi és bűnmegelőzési programok keretében a börtön falain kívülre is elviszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!