Kultúra

2016.08.11. 12:09

Női nyomozók, téli titkok a forró nyári napokra - Miss Marple utódai lehetnek a lányok

Jeges olvasgatás a forró napokra. Fiatal hölgyek a nyomozók, mert persze nyárra is való a krimi!

Bakos Ágnes

Amikor először olvastam a Jane Eyre-t, emlékszem, teljesen átfagytam. Ahogy lapoztam, és beleéltem magam a történetbe, be kellett takaróznom. Aztán, ahogy az ágytakarót hajtogattam magamra a délutáni olvasgatásban, akkor jöttem rá, hogy nyár van. Július, és 30 °C felett mutat a hőmérő. Szóval jegelt az olvasott hideg - tapasztalatból merem ajánlani, hogy hűsöljünk nyáron télben játszódó olvasmányokkal!

Jane Eyre-rel ellentétben nem szépirodalom következik, hanem szórakoztató. Abból is a lehető legkönnyebb.

Krimik, fiatal hölgyekkel. Közös bennük, hogy egyedülállóak, merészek és kíváncsiak - ez utóbbi kettő elengedhetetlen a műfaj főhősének. A kor és a környezet, meg a ritmus más. De mindkettő hűsít!

fotó: Bakos Ágnes

DAISY DALRYMPLE történetének első része 1994-ben jelent meg eredetileg. Magyarul 2014-ben kaphattuk meg, és még két másik részt adtak ki itthon, amíg működött a sorozatot gondozó kiadó. Persze még lehet folytatás, hiszen sokan remélik, hogy tovább követhetik Daisy mindennapjait és persze kapcsolatát Alec Fletcherrel. A főhős egy figyelemreméltó ifjú hölgy, aki újságírói munkát vállal, hogy függetlenségét biztosítsa - ez bizony meglehetősen szokatlan lépés egy vicomte lányától 1922-ben. Első megbízatása épp karácsonykor a Wentwaterek úri birtokára vezérli, ahol összegyűlik az egész család. A kellemes együttlétet egy (majdnem) hívatlan vendég, a „faragatlan tuskó” hírében álló Lord Astwick megjelenése zavarja meg, akire egy reggel a birtok tavának jegébe fagyva találnak rá - nyilvánvalóan nem baleset, hanem gyilkosság történt. A helyszínre érkezik a Scotland Yard vonzó felügyelője, Alec Fletcher, aki a nyomozás idejére a segédjévé fogadja Daisyt - eleinte csak jegyzetel a fiatal lány, aztán bebizonyítja, hogy nem csak a gyorsíráshoz ért. Valamennyi családtag gyanúsított, a gróftól egészen az unokájáig. A szemfüles Daisy leleplezi a gyilkost: a családtagok többségét lenyűgöző megoldással áll elő.

A tó jege, a fagyos kastély és egy kis izgalom egy csipetnyi romantikával - tökéletes hűsölés a forró napokon!

HANNAH SWENSEN süt. És nyomoz. Joanne Fluke főhőse egy álmos amerikai kisvárosban, Lake Edenben él, ahol bizony rendkívül kemények a telek, napközben sincs több -5 °C-nál! Ezért (is) ideális nyári olvasmánynak az Áfonyás muffin és gyilkosság, Hannah sorozatának harmadik kötete. Bárki bekapcsolódhat a harmadik résszel, hiszen minden epizódban elmagyarázza az írónő, hogyan került Mose, a macska Hannah-hoz, és azt is, miért éppen a sütésben találta meg az életét Hannah a szülővárosában. Szóval az egyik legjegesebb kalanddal is bekapcsolódhatunk a krimisorozatba (bár úgyis függőséget okoz, és jöhet az első kettő, aztán sorban a többi rész a 14-ig, addig jelent meg ugyanis magyarul a vörös hajú cukrásznő története). A harmadik rész a Téli karneválé. A program díszvendége az egyik legismertebb televíziós főzőműsor sztárja. Sajnos éppen Hannah cukrászdájának a kamrájában kap a fejére halálos ütést egy baseballütővel Connie Mac, a sztár konyhatündér. A fő gyanúsított Hannah húgának egyik legjobb barátnője, akiről elképzelni sem lehet, hogy ilyet tegyen... S közben egy másik hulla is felbukkan: a Téli karnevál lékhorgászversenyén, a fagyos vízből. Vagyis Hannah a tél közepén sem unatkozik. Persze a nyomozást ebben a részben is bonyolítja a szerelmi szál, ugyanis a nyomozónő kegyeiért a fogorvos, Norman és a rendőr, Mike verseng. S ha ez nem lenne elég: feltűnik az első szerelem, Greg is a fagyos városban. Sok fordulat, izgalom, de egyébként semmi komoly: olyan igazi amerikai krimi, jegelve. A sorozattal kapcsolatban az sem mellékes, hogy a címekben szereplő és az egyébként felbukkanó sütemények receptjei mind-mind megtalálhatóak a könyvben. Vagyis nemcsak hűsölőknek ideális, hanem azoknak is, akik bemelegítenék a sütőt a nyári estéken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!