Kultúra

2016.09.07. 20:25

Simonyi Károly századik születésnapjára készülnek októberben

Egyházasfalu - Az elmúlt héten a lövői, most az egyházasfalui iskolába kopogtattunk be, hogy utánajárjunk: mi történt a nyáron, milyen munícióval a tarsolyukban kezdik a diákok és a tanárok az új tanítási évet.

Tersztyánszky Krisztina

- Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy itt, a Simonyi Károly Általános Iskolában a diákok és tanárok többsége is várta már, hogy elkezdődjön a tanév - mondta el Galavicsné Lázár Magdolna, a gyermekintézmény igazgatója. - A nyár folyamán nyolc csoport nyaralhatott együtt: negyven gyerek a Balaton mellett az Erzsébet-tábor jóvoltából, harmincan pedig itthon , a napközis táborban.

Kerékpártúra is belefért a szünidei programba  Fotó: Kovács Istvánné

- Fenntartónk jóvoltából a szünet ideje alatt festésre, meszelésre került sor az iskola aulájában, lépcsőfeljáratában, egy tanteremben, illetve a mosdókban. Nagyon örültünk a megújulásnak. Szeretnénk bővíteni az udvari játékokat, hogy tanulóinknak szabadidejükben több lehetőségük legyen a játszásra.

Az évnyitón még kísértettek a nyári emlékek   Fotó: Kovács Istvánné

- Tele vagyunk új célokkal, tervekkel, ötletekkel, és ez jó - folytatta az intézményvezető. - Ez az érzés aktivizál. Minden évben mindent újraértékel. Mit is jelent nyitni, kinyitni, megnyitni, nyitottá válni - elébe állni bárminek, ami jön, aminek jönnie kell. Ha ezt tűzzük ki magunk elé, ezt akarjuk, akkor itt és most mindenki jó helyen van, mert ezért már névadónk, példaképünk, a tudós professzor, Simonyi Károly is mindig szót emelt. Az idei év az ő századik születésnapi évfordulójával indul.

A nyári napközis táborban harminc diák töltötte tartalmas foglalatosságokkal a vakáció napjait    Fotó: Kovács Istvánné

Szeptember 17-én családja koszorút helyez el az iskolánk előkertjében lévő szobránál, október harmadik hetében pedig projekthét keretén belül emlékezünk nagyságára. A szeptemberi iskolakezdést követő hónap ezen alkalma biztatásként szolgál, jelzésértékű kisdiákjaink számára. Simonyi Károly életútja is mutatja, hogy a falu egyetlen, kéttantermes iskolájából is vezethetett út a magasba. Követhető! Beszélünk arról is, hogy Simonyi Károly a könyvekben rejlő tudást azért tudta megszerezni, mert a világról mindig mindent tudni akart: A fiatalságban rejlik az a fajta kíváncsiság, mely a kreativitás záloga, új dolgok felfedezése, nap mint nap.

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!