Kultúra

2016.10.16. 19:01

Hit és hatalom - Könyv Szent Quirinus savariai vértanúságáról

Szombathely - Az ŐrvidékHázban mutatták be a Szülőföld Kiadó új kiadványát. Dr. Hoós Tibor Hit és Hatalom című könyve Szent Quirinus savariai vértanúságát mutatja be.

Cseszkó Tamás

Ma is él a római korban vértanúhalált szenvedett sziszeki püspök kultusza itthon és számos másik országban - ez is kiderült azon a könyvbemutatón, amelyen Ágh Péter országgyűlési képviselő, Puskás Tivadar polgármester és Csány Péter plébános mondott köszöntőt. Ágh Péter kiemelte: Szent Quirinus olyan személy, aki akár még ma is képes hatást gyakorolni az emberek életére, ösztönöz arra, hogy mindig a jót válasszuk, hogy ezzel jobb emberekké válhassunk. Puskás Tivadar hangsúlyozta, a szombathelyiek büszkék lehetnek, hiszen a város két szentet is adott a világnak: Szent Mártont és Szent Quirinust.

Fotó: Cseszkó Tamás

Csány Péter, a szombathelyi Szent Quirinus Szalézi Plébánia plébánosa elmondta, a szaléziak szombathelyi letelepedésük óta végzik a mártír tiszteletének őrzését. Dr. Hoós Tibor, a könyv szerzője izgalommal állt neki a kutatómunkának. A kötet nemcsak a szent életével kapcsolatos tudományos tényekre épül, hanem nagy szerepet kapnak benne azok a legendák, amelyek ma is körüllengik Quirinius alakját. A szerzőtől megtudtuk, hogy a Hit és hatalom-könyvet eredetileg színpadi műnek szánták, de ez - ahogy haladt a történelmi kutatás - idővel átformálódott. Viszont a színdarabot sem szeretnék elrejteni a közönség elől, komoly tervek vannak a darab debütálásával kapcsolatban.

A Szent Quirinus püspökről szóló könyv megjelenéséhez Ágh Ernő és Lendvai Ferenc városi képviselők is hozzájárultak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!