Kultúra

2016.10.10. 18:15

Magyar hősmondák új kiadásban

Szombathely - Pete György szerkesztésében jelent meg újra Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum - A magyar hősmondák című munkája.

Vas Népe

Sebestyén Gyula Gesta Hungarorum - A magyar hősmondák öt könyve című kötetének új kiadását a Berzsenyi Dániel Könyvtárban mutatták be, a szerkesztő Pete György, valamint az Életünk folyóirat főszerkesztője, Alexa Károly és főszerkesztő-helyettese, Bokányi Péter.


Az új kiadás szerkesztője Pete György, illusztrátora Jankovics Marcell. Bemutató a BDK-ban Fotó: Szendi Péter

Az új kiadáshoz Jankovics Marcell készített ötven fekete-fehér illusztrációt. Pete György szerint nemzeti hagyományainkat egységes szellemben és értékrend alapján összegző és feldolgozó monumentális mű Sebestyén Gyula öt részes könyve. Elfeledett, a kommunista ideológia uralma időszakában tiltott. Hatalmas kísérlet ez a magyar hagyomány és világkép rekonstrukciójára és az egyetemes emberi hagyomány összefüggésrendszerébe illesztésére. Hatalmas tudományos kísérlet, mely célja szerint pótolni hivatott az egykor volt, de írásban ránk nem maradt magyar mitológiát, az őstörténeti hagyományt és ebben a mítoszi keretben bemutatja és értelmezi ezer-éves vérzivataros nemzeti történetünket Trianonig. Nagy ívű vízió, egyedi konstrukció született 1925-ben Trianon fájdalmas tanulságából. Sebestyén Gyula a maga eszközeivel próbált kiindulási alapot rajzolni egy önismeretre törekvő, hibáit-bűneit bevalló, de annak tanulságait egyben hasznosítani is tudó, megújuló magyarság számára .

Sebestyén Gyula a művet elsőként 1925-ben jelentette meg, három kemény táblás, illusztrálatlan kötetben. Most itt az új kiadás.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!