Kultúra

2016.11.05. 17:50

A vállalati kultúrát az egyének alakítják

SZOMBATHELY - 2012-ben alakult egy fotószakkör, amelyet egy szombathelyi multinacionális cég működtet. A munkaszervezés mellett a tehetséggondozást szintén fontosnak tartja a vállalat. A termelékenységre ugyanis jó hatással van, ha a szabadidős tevékenység során közös célt találnak beosztástól, státusztól függetlenül a munkatársak. Például hogy kiállításokon mutatkozzanak be vasi galériákban.

Pogács Mónika

A fotós szakmai közösségnek több tematikus tárlata volt már. A szakkör tagjainak munkáiból a közelmúltban a Castrum Galérián nyílt kiállítás Kontraszt Anyag címmel.

A több mint negyven fotó a fekete-fehértől a színesig vonultatja fel a színskálát. A témák is sokrétűek: a fűszáltól a tengerig, a portrétól a nonfiguratív kompozíciókig, a szinte már a fotó és a festmény határát feszegető munkáig sok minden látható a tárlaton.

A nemrégiben megtartott megnyitón elhangzott: a fotózás a legújabb kor népművészete. Olyan értelemben, hogy nagyon sokan művelik. Száz éve mindenki énekelt, hímzett, faragott. Ahogy ezek az egykori munkák, úgy ma a fotók is azért fontosak, mert korképet adnak.

A kiállító fotósok: Pajor Péter, Soós László, Devecseri Bálint, Gerebics Györgyi, Herczeg Kinga, Bokor Zsófia (és kisfia), Csejtey Norbert Fotó: Vincze Kornél

A kiállításlátogatóknak szánt tételmondatot Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész mondta a megnyitón, aki azt is hozzátette: a digitális fényképezés forradalmi változást hozott a fotózás történetében. Olyan új képalkotási korszak kezdődött mindezzel, amelyhez foghatót az emberiség soha nem tapasztalt. Ipari méretű képgyártás történik nap mint nap az okostelefonok, digitális fényképezőgépek segítségével. A modern technikai eszközökhöz mindenki hozzájuthat. Ezért kell újraértelmezni a népművészet fogalmát a művésztanár szerint. A festő arról is beszélt, hogy a digitális fotózás külön világot hozott létre:

- Egyrészt individuális, hiszen mindenki a maga világát fényképezi az okostelefonok segítségével. Másrészt a megosztó portálokon közzétéve mindez digitális univerzummá egyesül - elemezte a fotográfia jelenét Tóth Csaba.

A Munkácsy-díjas festőművész azt mondta: a kép-alkotás reneszánszához, a kulturális, művelődéstörténeti virulens jelenséghez nem mindegy, hogy miként áll hozzá a társadalom és a gazdaság. Ezért nevezte kiemelkedőnek, követendőnek a munkatársai fotós ambícióit támogató multinacionális vállalat szemléletét, példáját. A cég képviseletében Grünwald Imre személyügyi igazgató indokolta, miért támogatják a dolgozók szabadidős tevékenységét, jelen esetben a fotózás iránt érdeklődőket egy klub működtetésével, szakmai továbbképzés biztosításával és kiállítások szervezésével.

A humán vezető elmondta: Ahogy szokás a nagyvállalatoknál, náluk is van dolgozói elégedettséget mérő kérdőív. Egyik kérdése arról szól: mennyire tud azonosulni a dolgozó a vállalati kultúrával.

- A munkatársak többször kérdezik: mit kell érteni pontosan a szó alatt - mesélte Grünwald Imre, majd erre adott válaszát is megosztotta a hallgatósággal: - A vállalati kultúra mi vagyunk egyénenként, akik itt dolgozunk, akik a közös munka miatt csoportot, közösséget alkotunk. Mi döntjük el együtt, milyen irányba megyünk. Ez a vállalati kultúra.

Példaként és a kiállításra utalva elmondta: a vezetők valóban szívesen támogatják az alkotótevékenységet, de ha nem lenne igény a munkatársak részéről erre, ha nem lennének igényesek a kultúrára, az egész, közösséget generáló folyamat okafogyottá válna.

Grünwald Imre fontosnak nevezte, hogy kollégáit érdekli a fotóművészet. Ráadásul, bár a folyamat az individuumról, az egyén idejéről szól, az alkotómunka ugyanakkor közösségé tudja kovácsolni az embereket. Az érdeklődési kör összehoz különböző státuszú embereket. Mert a szakkör olyan találkozási pont, ahol közös témát talál a felső vezető, a szalag mellett dolgozó munkatárs és a karbantartó.

- Mi büszkék vagyunk a munkatársainkra, hogy szabadidejükben kreatív, közösségi emberek. A példa mutatja: az individuális tevékenység is tud embereket összekovácsolni. Ezért támogattuk és támogatjuk a jövőben is a szakkört - mondta még a személyügyi igazgató a megnyitón.

A kiállítás november 12-éig látogatható a Castrum Galérián Vasváron.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!