Kultúra

2017.01.03. 19:15

Sok klasszikus és kevésbé klasszikus várat magára a polcon, 2017 ezeknek az éve lesz

A kevés, de fontos újévi fogadalom között természetesen olvasás is szerepel: a Csillagok háborúja, a Gyűrűk ura és a Harry Potter került listára.

Bakos Ágnes

CSILLAGOK

Réges régen, egy messzi-messzi galaxisban Nem is tudom, hogy szállóige vagy megkerülhetetlen klasszikus ez a mondat. Szégyen vagy nem, nekem eddig kimaradt. Az egész Csillagok háborúja, úgy, ahogy van: évek óta várat magára. Mondhatom, hogy amióta az eszemet tudom, hiszen a filmből készült regény, George Lucas Star Wars-za 1976-ban jelent meg, aztán 1980-ban először magyarul a Kozmosz Könyvek gondozásában. Egészen pontosan tudom, hogy 28 forintba került, ugyanis azóta otthon van a polcon. Gömöri Péter fordította és (mindössze) 236 oldal.

Az első hazai kiadású könyv

Őszintén szólva ezért mertem elhatározni, hogy idén elolvasom - aztán jöhet a többi történetrész, esetleg a filmek A Csillagok háborúja könyv ajánlója lehet, hogy az egész világon csak nekem tartogat információkat: Luke Skywalker a nagybátyja farmján dolgozik a félreeső Tatuin bolygón. A hétköznapi munka unalma helyett izgalmas csillagközi kalandokról ábrándozik. Kalandokról, melyek a legtávolabbi galaxisok idegen világaiba vezetnék. Luke álma hamarosan teljesül: titkos üzenet birtokába jut... A többi pedig már filmtörténelem - nekem 2017-es olvasmány.

Igazi klasszikus, pótolni kell

MIND FELETT

A Gyűrűk Ura tündérmese. Mégpedig, legalábbis terjedelmét tekintve, alighanem minden idők legnagyobb tündérmeséje - az ajánló nem újdonság annak sem, akit (még) nem szippantott be J. R. R. Tolkien mesés világa és/vagy a könyvből készült filmek. Én tényleg megpróbáltam: többször is nekiültem a filmnek, de egyszerűen nem ment. A könyv hasonlóképp. Azt persze éreztem már annak idején, mennyire kivételes helyzetben vagyok, hogy láthattam egy különleges kéziratot: Réz Ádám első jegyzeteit a fordításhoz. Már akkor elhatároztam, hogy egyszer (valamikor) eljön a Gyűrűk ura ideje számomra is.

Most pedig eldöntöttem: ez az idő a 2017-es év lesz.

Ismételni néha muszáj: Harryt is

HARRY ÖRÖK

Annyira régen olvastam az első Harry Potter-történeteket, hogy azt hiszem, nem is újraolvasásnak fog tűnni, hanem új élménynek. Ahogy sok százezren, engem is magával ragadott a mese, a varázslókaland. És azóta sok hasonló került a kezembe, pontosabban a szemem elé, hiszen, ahogy a vámpíros történetek, úgy a varázslótanoncos mesék is gombamód szaporodtak. De Harry mindent visz - ez nem lehet kérdés. És előre tudom, hogy ismét megríkat az ötödik és a hetedik rész, de nem fog elmúlni a 2017-es év Harryék nélkül.

 Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!