Kultúra

2017.01.03. 19:15

Befejezetlen sztorik - Szociológia, könyvtár, 90-es évek és macska

Lehet, hogy nevetséges szokás, de vannak könyvek, amelyeket nem fejezek be. Direkt. Mert tudom, hogy nem esne jól elbúcsúzni a főhőstől, különösen egy macskától.

Bakos Ágnes

Charlotte Brontë A lowoodi árva című regénye volt az első befejezetlen könyvem. Teljesen prózai oka volt: hiányzott a regény utolsó lapja az otthoni könyvből. Úgyhogy elképzeltem más és más lezárásokat, és jó volt így. Azóta megvettem, van saját példányom. De az utolsó két oldalt még nem olvastam el. Aztán volt azóta sok könyv, amelyik félbemaradt.

A könyvtár és Iowa hőse, Dewey

Vannak persze olyan befejezetlenek is, amelyek annyira rosszak voltak, hogy inkább félbehagytam az olvasásukat. De a legtöbb félbehagyott regény második fele azért olvasatlan, mert nincs rá idő. Pontosabban alkalmas idő, hogy befejezzem. A Tintaszív című könyv például mesés és csodás, nagyon tetszik. De kellene hozzá egy ráérős hétvége. Az nincs, úgyhogy a befejezetlen kedvencek sorát gyarapítja az olvasón. Az ilyenek helyett könnyen emészthető ponyvák sorai a mindennapi társak . Nem nehéz olvasmány Vicki Myron és Bret Witter regénye sem, a Dewey, pontosabban a hazai kiadásban A könyvtár macskája. Ennek ellenére tudtam, hogy nem olvasom végig. A főhős miatt: ugyanis egy életrajzi könyv. Dewey egy macska. Egy kidobott, illetve könyvtárba bedobott cica, aki nem csak Spencer városka könyvtárának lesz a hőse, hanem az egész környék, egész Iowa, sőt, az USA híressége. Viszont tudom, hogy mi lesz a vége, egyértelmű, Dewey meghal. Nah, addig nem olvasom. Ameddig olvastam, addig volt benne minden: embersors, macskaélet, egy kis szociológiai kitekintés a 80-as és a 90-es évek Amerikájára, gazdaságra, társadalomra, közösségekre. És mindenre hatással van a főhős, Dewey. A történetét annak is ajánlom, aki nem olvassa végig - sőt, teljesen megértem!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!