Kultúra

2017.01.25. 15:05

Ferrum-születésnap, mert kezdetben volt a játék: ráadásul soha nem érhet véget

Szombathely - A Ferrum Színházi Társulás a múlt év novemberében Örkény-bemutatóval (Vérrokonok) ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját. Az ünneplés hamarosan összehajolással folytatódik.

Ölbei Lívia

Török Gábor negyven éve alapította meg a társulatot, az előzmények persze még korábbra nyúlnak vissza: a kezdet mindig folytatás is - és éppen ezért nincs befejezés sem. A Ferrum Színházi Társulás művészeti vezetője ma is Török Gábor, a társulatot működtető egyesület elnöke Meskó Krisztián, egyrészt maga is valahai ferrumos", másrészt közművelődési szakember, a táplánszentkereszti művelődési ház igazgatója.

Összehajolás Örkény-premier előtt: mindenki BOkor! Szemben Török Gábor és Sövény László Fotó: Unger Tamás

A Ferrum-történelemben az ország történelme is tükröződik, az alapítás óta sok minden megváltozott, rendszerek jöttek-mentek. Valami azonban valami, ami nem változik, és ebben a változatlanságban ragadható meg a Ferrum folytonossága is: Bármiképpen snittelsz, én vagyok az, aki ott hátul a színen átmegy emlékezetesen. Vidítsd fel játékosaidat uram, hisz színre vannak léptetve. Más helyük nincs. Jó kitalálás: kezdetben vala a játék. A teremtő ember spekulált. Időszerűen. Ezt pártold föl, ez nem öl. Eme-ama-tőrt. És tapsoljon az ég." Az idézett mondatok Cukor György és Török Gábor hitvallásából" valók. Ami tehát nem változik, az a játék, méghozzá az örömből fakadó játék. Ez - az örömre alapozott játék - a mindenkori, nagyon is fölkészült amatőrök" lényegi jellemzője.

A Ferrum Színházi Társulás február 4-én fehér asztal mellett ünnepel. Taps, koccintás, még sokszor negyven év!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!