Kultúra

2017.01.18. 17:40

Kékszakáll, estébé

Szombathely - Január 21-én (szombat) 19 órakor kezdődik Bezerédi Zoltán Esterházy-estje a WSSz-ben: A kékszakállú herceg csodálatos élete... estébé estébé estébé.

Ölbei Lívia

Bezerédi Zoltán 1980-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, a kaposvári Csiky Gergely Színház tagja volt 2002-ig. Ekkor szerződött a budapesti Katona József Színház társulatához, ahol már korábban is szerepelt. Jelentős, országos hírnevet, ismeretséget hozó alakítások mellett sikeres rendező is. Sokoldalúságára jellemző, hogy több darabban koreográfusként is közreműködött, illetve foglalkoztatott filmszínész. A szombathelyi közönség is többször találkozhatott már vele, annak idején még a szépemlékű Kamara Savaria egyik saját bemutatójában is vállalt szerepet.

Bezerédi Zoltán színművész
Fotó: Stekovics Gáspár

Esterházy-estje nem most készült (2004-ben A kékszakállúval nyílt meg a Katona József Színház apró játszóhelye, a Sufni), de A kékszakállú herceg csodálatos életének minden bizonnyal más, új távlatot, kontextust ad a szerző, Esterházy Péter korai halála.

Bezerédi Zoltán estjén részletek hangzanak el a Harmonia Caelestis, A Kékszakállú herceg csodálatos élete és az Egyszerű történet vessző száz oldal - kardozós változat című Esterházy-könyvek szövegeiből. (A két utóbbi kötet részletei nemrégiben kerültek bele az elő-adásba.)

Bezerédi Zoltán egy interjúban elmondta, hogy amikor Esterházy Péter megnézte az estet a Katonában (épp a Sufni megnyitóján), azzal dedikálta a színművész példányát, hogy A Kékszakállú magyar hangja Bezerédi Zoltán .

Ő érkezik hát a szombathelyi Weöres Sándor Színházba január 21-én (szombat), a magyar kultúra napját megelőző estén, a magyar kultúra napja alkalmából. A kékszakállú herceg csodálatos élete elő-adás 19 órakor kezdődik a Stúdiószínpadon. (Estébé, estébé, estébé.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!