Kultúra

2017.01.22. 17:55

Nemecsek Szent Ernő, érettünk!

Kamarás István Ipiapi atya füveskönyvével kíván boldog új évet: ránk fér

Ölbei Lívia

Ipiapi atya füveskönyvét tartja tenyerében az olvasó, aki ezzel a mozdulattal egyenesen Isten tenyerére kerül. Isten tenyerén pedig - kezében a kötettel - az olvasó úgy érezheti magát biztonságban, hogy végre és végérvényesen rá kell ébrednie: a felelősség - a saját személyes, emberi felelőssége - alól nem bújhat ki egy pillanatra sem, minden dogmán innen, minden dogmán túl. Nevetni viszont szabad, az se baj (ahogy az ajánlás szerzője, Kovács László OJD mondja), ha közben hatalmába kerít bennünket a szent ambivalencia , vagyis nevetünk, pedig közben sírni kellene; vagy fordítva. De mi az az OJD? Ordo Joculatorum Dei - Isten Bohócainak Rendje, amelynek alapítója Kamarás István vallás- és olvasásszociológus, író, tanszékalapító, pontosabban (és mindenekelőtt) Ipiapi atya reinkarnációja. Isten bohócainak ikonikus ábrázolásához elengedhetetlen az apokrif szemüveg (mint szent attribútum), amelynek föltétlenül kereknek kell lennie. Aki fölteszi ezt a szemüveget (mint Kamarás István), rögtön kereknek látja a világot is. Az OJD regulázatlan rend , mégis vannak regulái. Például hogy ismerjük fel olyan fogalmak közös magvát (legkisebb közös osztóját), mint az emberi méltóság és az istenképmásság, a felebaráti szeretet és a szolidaritás, a nyereséges vállalkozás és a talentumokkal való elszámolás, a kreativitás és a Creator Spiritus, a társadalmi egyenlőség és az Isten előtti egyenlőség, a nemzeti, gazdasági és kulturális felemelkedés és az Isten országa, a múlt bevallása és a bűnbánat, az optimizmus és a remény, az egészség és az egész-ség, a jólét és a jól-lét (...) . Az OJD-alapító azt ajánlja: Kérjünk és adjunk számlát, hogy jól aludhassuk álmunkat és ne hizlaljuk mi is a nyugdíjunkat is felfaló fekete gazdaság gömböcét . Vagy: Ne csak mondjuk, hanem szívből kívánjunk is embertársainknak igazi jó reggelt, napot, estét. És főleg: Letargia ellen használjunk világnézetünknek, habitusunknak és ízlésünknek megfelelő, minket felemelő liturgiát. Ehhez ad sorvezető segítséget Ipiapi atya új füveskönyve (a Luther Kiadótól). Az Ökumenikus mindenszentek-litánia például így kezdődik: Uram, irgalmazz nekünk! Haré Krisna! Boruch átá Adonáj! Allah Akbar! És így folytatódik: (...) Szabó Szent Magda: könyörögj érettünk! Baradlay Szent Jenő: könyörögj, érettünk! Nemecsek Szent Ernő: könyörögj érettünk!

Inkább az imákokkal kellett volna kezdeni. Íme egy röpimák , napi használatra, a szelíden csillogó kerek szemüveg mögül: Uram, ne birizgálj, végy tenyeredbe, ringass el! Aztán egy kicsit pihenj le te is. Ámen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!