Kultúra

2017.01.23. 14:51

Romkerti riadó az utolsó órában – A Savaria Múzeum a kihívások évében

Szombathely – Bár az utóbbi évtizedben a gyarapítás, kutatás-feldolgozás, bemutatás hármasságából az utóbbi került előtérbe, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum munkatársai igyekeznek tartani az egyensúlyt: mert kutatás-feldolgozás nélkül nincs mit bemutatni. Múzeumi tervek 2017-re, sürgető fölújításokkal.

Ölbei Lívia

A Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum intézményei – Savaria Múzeum, Iseum, Smidt Múzeum, képtár, Vasi Skanzen – összében-egészében 54 ezer látogatót regisztráltak 2016-ban, és ez a szám elégedettségre adhat okot. Csapláros Andrea igazgató kíváncsian várja, hogy a 2017-re tartogatott – mindenekelőtt a „szombatHELYIségre" alapozott – kínálat mennyire nyeri el a közönség tetszését.

A HELYTARTÓI PALOTA ELŐKERÜL De a kínálat előtt nézzük a múzeumi infrastruktúrát. A Savaria Múzeum után a Smidt Múzeum fölújítása következik. Az igazgatónő információi szerint a közbeszerzési eljárás lezajlott, hamarosan megkezdődik az építkezés. Csapláros Andrea sokat vár az építkezéssel együttjáró, valószínűleg február-márciusban megkezdhető régészeti ásatásoktól: a múzeum alatt húzódik a város római kori történelmének egy része. A székesegyházi ásatás során kiderült, hogy a római helytartói palota nagyobb területet foglalt el, mint korábban gondolták, vagyis a Smidt Múzeum alól is meglepetések kerülhetnek elő. Sőt: a remények szerint a középkori vár falait is megtalálják itt a régészek; arról nem beszélve, hogy a várárok micsoda (informatív) kincseket rejthet. A tervek szerint a Smidt Múzeum felújításának az év végére kell befejeződnie. Mindebből következően a múzeum ebben az évben bezár, funkcióját részben az Aréna utcai kiállítás veszi át, a gyűjtemény bizonyos hányada pedig Sárvárra kerül.

VÁLSÁGOS ÁLLAPOTBAN A MOZAIK Csapláros Andrea a sajtótájékoztatón beszélt arról is, hogy válságosnak találja a romkerti (tehát egyházmegyei területen lévő) ókori mozaik állapotát: nemcsak megérett az idő a restaurálásra, hanem a huszonnegyedik óra utolsó perce is eljött: közeleg az idő, amikor a pusztulás abba a szakaszba lép, hogy már restaurálásra sem lesz (lenne) mód. Ezért az idén mindenképpen meg kell kezdeni a mozaik felszedését, restaurálását. A mozaik felszedése-visszahelyezése mintegy 200 milliós költség.

ALATTA MÉG SENKI NEM JÁRT És mert a romkerti mozaik alatt „még senki nem járt", a modern technikák bevetésével újabb fontos régészeti leletek kerülhetnek elő, következtetésre alkalmas adalékokkal a „Márton-kor" tisztázásához.

A KÉPTÁR IS FÖLÚJÍTÁSRA VÁR A Szombathelyi Képtár épülete is alaposan megérett a felújításra, rendszeresek például a beázások. És bár az idén a képtárfölújítás nem kezdődik meg, a munkálatokat ebben az évben elő kell készíteni.

ÉVA-MALOM Az Iseum közvetlen szomszédságában álló Éva-malom (amely egy időben „kínai üzletként" is funkcionált, és magánkézből várhatóan állami tulajdonba kerül) a tervek szerint a Schrammel-gyűjteményt fogadja be. A keramikusművész szerint is ideális helyszín, ráadásul pincéje raktárnak is megfelel.

SZERTÁRBÓL MÚZEUM Akkor nézzük a 2017-es kiállítás-kínálatot. A kívül fölújított Savaria Múzeum január 26-án a Szertárból múzeum című tárlattal nyitja az évet. Az állandó kiállítás római termének nyitása áprilisban várható, két Kubinyi-pályázaton elnyert összesen 21 millió forintot költhet erre a múzeum. Hogy az utolsó termet milyen tematikával rendezik be, hamarosan eldől (az idei Kubinyi-pályázatok várhatóan mihamarabbi kiírása is szerepet játszik ebben). A szombathelyi „Szily-korszak" bemutatására az egyházmegye látogatóközpontját szeretné megnyerni a múzeum, meg is kezdődtek a tárgyalások. Csapláros Andrea úgy véli, ezzel „össze is lehetne kötni" a bemutatóhelyeket.

FRIDA FIESTAS Czenki Zsuzsanna, a Savaria MHV Múzeum általános igazgatóhelyettese közölte a sajtótájékoztatón a látogatószámokat. Az 54 ezer látogatóból 15 ezer volt óvodás, ami arra is következtetni enged, hogy rendkívül népszerűek a múzeumpedagógiai foglalkozások (787-et szerveztek a múlt évben, többre is lenne igény)

A képtár Oroszy Csaba kiállításával már megkezdte az évet, februárban Frida Kahlót idézi az a bemutató, amelyen Boros Viola és Fajgerné Dudás Andrea munkáit láthatják az érdeklődők, a tárlathoz konferencia kapcsolódik.

SZOMBATHELYI A Savaria Múzeum idei átfogó, tematikus sorozatának hívószava a „SzombatHELYI". Erre a „kísérleti" tematikára fűz föl kiállítást (saját fotógyűjteményére támaszkodva) a Savaria Múzeum, valamint a képtár, az Iseum és a skanzen is.

GYARAPÍTÁS, KUTATÁS, BEMUTATÁS Prof. dr. Vig Károly, a Savaria MHV Múzeum tudományos igazgatóhelyettese utalt arra, hogy bár az utóbbi időben a klasszikus múzeumi feladatok hármasságában – gyarapítás, kutatás-feldolgozás, bemutatás – az utóbbi, vagyis szolgálatói jelleg felé tolódott el a hangsúly a támogatást illetően is, a Savaria Múzeum lehetőségeihez mérten mindent elkövet, hogy mindhárom funkció működjön. Főleg, hogy kutatás-feldolgozás nélkül prezentáció sem lehetséges.

SZENT MÁRTON KUTATÓINTÉZET Mindent összevetve 2017 is komoly kihívást jelent a Savaria MHV Múzeum számára: törvényileg előírt revízió (5-600 ezer leltári tárgy számbavételéről van szó), a digitalizáció felgyorsítása, miközben a megyei hatókörű múzeumok munkáját nemrég föltérképező ÁSZ-jelentés következtetései nyomán akár növekedhet a bürokrácia is.

A Savaria Múzeum 2017-es tervei közé tartozik a Szent Márton Kutatóintézet létrehozása, a múzeumi kollégákra alapozva.

ENNEK A KERTNEK IS VAN KISKAPUJA

Ha már újra kerítés épült a Savaria Múzeum évtizedekig nyitott parkja köré (a száz évvel ezelőtti állapotokat újratöltve), remélhetőleg hamarosan lesz nyitvatartási rendje is. Hiszen kinek jó az, ha délelőtt 10-kor hiába rángatjuk a Széll Kálmán utca felőli kaput, amely nem enged. Úgyhogy kintről befelé tekingetve egyelőre csak a versbeli kis kenyérlesők vágyakozása és valami furcsa Nemecsek-érzés marad. Van viszont kiskapu! Oldalt, a Gyöngyös-hídon szabad az átjárás, annyiszor megyünk ki és be, ahányszor csak akarunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!