Kultúra

2017.02.06. 10:41

306 éve végezték ki Vas megye leghíresebb katonáját

Pontosan 306 éve, 1711. február 6-án végezték ki Budán Béri Balogh Ádámot, a Rákóczi szabadságharc egyik legvitézebb katonáját. A kuruc brigadérost előző év októberében, Szekszárd mellett fogtak el a Habsburgok oldalán harcoló rác határőrök.

A hírneves katona, Béri Balogh Ádám 1665 körül látta meg a napvilágot a Vas vármegyei Hegyhátkisbéren. A későbbi brigadéros családja generációk óta fontos szerepet játszott a végvári harcokban, a legendás katona az oszmánok ellen, a Szent Liga 1684-ben kezdődő felszabadító háborújában kezdte meg pályafutását. A fiatal vitéz hosszú ideig a Vassal szomszédos vármegyében, Csobáncon szolgált, majd Sopron és Vas vármegyében főszolgabíróként tevékenykedett. Béri Balogh Ádám azonban nem csak a harcmezőkön jeleskedett, a civil életben is megállta helyét, hiszen 1690 körül előnyös házasságot kötött a később hercegi rangig emelkedő Festeticsek leányával, Juliannával.

Éppen e házasság miatt a Rákóczi-szabadságharc első időszakában Béri Balogh Ádám több alkalommal is tábort váltott, apósa hathatós közbenjárására hol a Habsburgokat, saját lelkiismerete miatt hol a kurucokat erősítette. Ez a hintapolitika egészen 1705-ig tartott, amikor Béri Balogh Ádám Rákóczi egyik legkitartóbb és leghűségesebb katonája lett.

Forrás: Tarján M. Tamás: Béri Balogh Ádám brigadéros kivégzése

Harcászati, katonai képességeiről tanúskodik például az 1706 novemberében, Győrvár és Egervár között vívott ütközet, ahol a győztes lovasroham élén három fejsérülést szenvedett. További hadisikerei is voltak a népszerű katonának, ám a kuruc szabadságharc további menetében neki sem termett sok babér, Esterházy Antal főseregeivel együtt ő is kiszorult szűkebb pátriájából, az 1710 őszén indított utolsó kétségbeesett dunántúli hadjárat pedig szintén nem hozott számára szerencsét. Szekszárd környékén a brigadéros egy főként rácokból álló hadoszloppal került szembe, ahol ellenségei fogságába esett.

Később a kuruc vezérkar és Rákóczi is minden követ megmozgatott Béri Balog szabadon bocsájtása érdekében, eredménytelenül. A fejére kiszabott halálos ítéletet 1711. február 6-án Budán végrehajtották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!