Kultúra

2017.02.12. 16:45

A 95 éve született Bálint Ágnes mesebirodalmának nincsenek határai

Frakk, Károly bácsi, Irma néni, Mazsola, Manócska - és persze Tádé. Bálint Ágnes mesebirodalmának lakóival újabb és újabb generációk ismerkedhetnek meg. A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár vándorkiállítása legutóbb a celli KMKK-ban varázsolta el a gyerekeket.

Vas Népe

A Móra Kiadó és a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár évről évre egy-egy meseíró emlékkiállításával lepi meg közönségét. Janikovszky Éva és Lázár Ervin után most Frakk, Mazsola és a Futrinka utca lakóinak megálmodóján, Bálint Ágnesen a sor. Bálint Ágnes 95 éve, 1922-ben született és 2008-ban halt meg. Történetei és hősei által van velünk és a gyerekekkel; például a celli óvodásokkal.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár vándorkiállítása a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtárban örvendeztette meg a legkisebbeket. Emih-Virág Eszter gyermekkönyvtáros köszöntője után Zsigri Mária, a Berzsenyi Dániel Könyvtár gyermekkönyvtárosa, a kiállítás szervezője vette át a szót: az írónő élettörténetét mesébe ágyazva ismertette meg a kicsikkel. A játékos, szórakoztató foglalkozás az interaktivitást sem nélkülözte, így a gyerekek aktív bevonásával, közös mókán keresztül került hozzájuk közelebb néhány halhatatlan Bálint Ágnes-mesehős: Böbe baba, Mazsola, Frakk, Vízipók, Kukori és Kotkoda. És most már biztos velük maradnak.

Sebestyén Balázs és Frakk a Bálint Ágnes-foglalkozáson Fotó: Gyuricza Imre

Ki volt Bálint Ágnes? A lexikon szerint Bálint Ágnes József Attila-díjas magyar író, szerkesztő, dramaturg már kisgyermekként is jól rajzolt. Édesanyja már ötéves korában megtanította olvasni, írni. Korai olvasmányai (Karl May, Jókai Mór) nagy hatással voltak rá. 1937 októberétől Bécsben a Frauenakademie nevű rajzintézetben rajzolni tanult: könyvillusztrációkat és plakátokat is készített.

Ezt az iskolát nagyon szerette. Közben (már 14 éves korában) a Magyar Úriasszonyok nevű folyóirat mellékletében a Fánni, a modern tündér című meseregényét folytatásokban közölték. 1944-ben feleségül ment dr. Németh Sándorhoz, akitől két lánya született, Ágnes és Anna. 1958. február 1-jétől 1986-os nyugdíjazásáig a Magyar Televíziónál dolgozott. 1961-től bábjátékokat írt (Mi újság a Futrinka utcában, Mazsola), majd rajzfilmek forgatókönyvét (Kukori és Kotkoda, Frakk, a macskák réme). 1968-ban indította az első környezetvédelmi műsort, a Kuckót.

Több regényéből készült film (Szeleburdi család), nálunk a '90-es években megjelent Garfield-rajzfilmekhez is ő írt szöveget. Halálakor Csukás István búcsúzott tőle.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!