Kultúra

2017.02.28. 15:01

Bogaras, egeres film nyert a 4. Totál Plánon

Celldömölk - Bár a KMKK-ba betévedők talán nem is vették észre: negyedszer rendezték meg a Totál Plán Független Filmfesztivált a művelődési központ artmozijában. A tehetséges, fiatal pécsi rendező mindent vitt: Helstáb Martin különleges animációiért kapta meg a fődíjat.

Ölbei Lívia

Helstáb Martin egyedi, ironikus és szeretetteljes világot épít évek óta (rendre ő írja a saját filmjei forgatókönyvét is). Hogy mennyire lehet ezt a világot szeretni, jelzi: a Magyar Speciális Mozgókép Egyesület országos szemléjéhez ő készítette a "beharangozót". Az utóbbi időben pedig nemcsak Angliában, az Amerikai Egyesült Államokban vagy Indiában fordult meg különleges animációival, hanem Vas megyében is.

Nemrég a táplánszentkereszti Vas-Film zsűrijét bűvölte el, legújabban pedig a celli Totál Plán ítészeit. A celldömölki fesztiválra három animációt, illetve kisfilmet nevezett (Az egér, aki egér akart lenni; Jó étvágyat, bogaram!, Hurut), és ezzel a teljesítménnyel elnyerte a fesztivál fődíját. Csak egy kis ízelítő a Helstáb-világból: Az egér, aki egér akart lenni című kisfilm főszereplője egy elkallódott számítógépegér, aki útnak indul, hogy megkeresse az "övéit". Csodálatos képek flaszternézetekből, miközben "az első és a második természet" összetalálkozik.

Rendezők. Helstáb Martin átveszi a fődíjat Erdélyi Jánostól
Fotó: Gyuricza Imre

A 4. Totál Plán játékfilmes kategóriájában Pazsitka Ákos "Lili is currently offline" című alkotása, illetve Wittinger Zsolt Summa cum laude című mozija megosztva kapta meg az I. díjat. A dokumentumfilmesek mezőnyében szombathelyi siker született: Boros Ferenc és Horváth Zoltán "90, 19, 9 - Fekete István a Gulágon" című filmje vitte el a pálmát; ez az első díjas alkotás. Animáció kategóriában Mészáros T. László A tolvaj és A kórus című két filmjéért érdemelt elsőséget. Alkotói különdíjban részesült Rum-Kastély médiaszakköre a Rumi bulik Szombathelyen és az Állati suli című filmekért.

A szakmai zsűriben Erdélyi János Balázs Béla-díjas filmrendező, valamint Németh Nóra filmesztéta, szerkesztő-újságíró és Hömöstrei Pál, a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár artmozijának vezetője foglalt helyet. A független filmesek fesztiválja számára ideális helyszín a celli művelődési központ korszerűen fölszerelt artmozija.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!