Kultúra

2017.02.15. 14:25

Bennfentes: Egy a szenvedélyük - pörög a báli szezon

A hétvégén csúcsra járt a báli szezon: bármerre néztünk, mulatságot találtunk. Továbbra is a megye legnagyobb bálja cím birtokosa a vasi vadászbál, pedig a szintén csúcsra járó influenzajárvány miatt többen lemondták a részvételt. Mi természetesen ott voltunk, de nem maradhattunk le a keleties hangulatú szombathelyi Orien-Tál bálról sem, ahol a lenge hastáncosok mellett ezúttal is a jótékonyságé volt a főszerep.

Nagy Ildikó

Németh Balázs, a Vas Népe értékesítési vezetője és felesége, Csontos Eszter először kóstolt bele a büki vadászbál sajátos hangulatába és válogatott fogásaiba. Bár a házaspár és két kislányuk már régóta Kőszegen él, Balázs szívesen jár el szülővárosába, Bükre. Kiderült róluk, hogy a táncparketten sem vallanak szégyent.

Finom, könnyű rozéval koccintott - talán éppen az új vadászati törvény sikerére - Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke és dr. Pusztavámi Márton, a NAK vasi szervezetének elnöke. A Győrffy családban mindenki vadászott: az elnök nagyapja, édesapja is, és reméli, hogy ha eljön az ideje, a kisfiával is meg tudja majd szerettetni ezt a szép és nemes tevékenységet. Az országgyűlési képviselőként is munkálkodó agrárszakember a szomszédos Veszprém megyében működő Marcal-völgyi Sólyom Vadásztársaság tagjaként hódol szenvedélyének.

Somos Péter vállalkozóval és feleségével, Somos-Boros Enikővel több rendezvényen is összefutottunk, legutóbb a megyei vadászbálon kaptuk őket lencsevégre. Barátaikkal érkeztek: tavaly olyan jól érezték magukat, hogy visszatértek. Péter, aki nemcsak a szemüvegekért, de a finom ételekért is rajong - olyannyira, hogy kitanulta a főzés tudományát -, kíváncsian várta a vacsora különleges fogásait. Lehet, hogy Pereznyák Zoltán konyhájába is bekukkantott?

Majthényi László nem csak a megyei közgyűlés elnökeként, dr. Kondora Bálint pedig nem csak alelnökként tette tiszteletét a vasi vadászbálon: mindketten hódolnak is e szép és nemes szenvedélynek. Az elnök 1989 óta járja az erdőt és a mezőt, az alelnököt pedig 2014-ben avatták vadásszá. Majthényi László főleg apróvadra hajt , már csak azért is, mert nem szeret a magaslesen, egy helyben ücsörögni. Dr. Kondora Bálint viszont vaddisznóra vadászik legszívesebben. Nem csak a hobbijuk közös, a hozzáállásuk is hasonló: egyikőjük sem akar mindenáron elejteni minden vadat.

Az Orien-Tál jótékonysági bálon találkozott az orientális táncok szombathelyi és országos nagyasszonya, azaz Bangó Mária Mira és Vitális Anna. Mira nemcsak fellépője, hanem főszervezője is volt az estnek, az ő meghívására érkezett Anna a vasi megyeszékhelyre. Különleges produkciókat mutatott be a vendégeknek: dobokkal és raks sharki tánccal készült. A fellépés előtt elárulta: izgult, hogy tetszeni fog-e a közönségnek a műsora. Tetszett!

A farsang a maszkok és áttűnések ideje, és a Szombathelyi Képtár sem mond le az ünneplésről. A Frida Fiestas Frida Kahlónak állít emléket, két kortárs művész részvételével. Középen a Fridának öltözött Fajgerné Dudás Andrea, aki a megnyitó után eligazítást tart a saját művei között. Jobbra szemben Bordács Andrea művészettörténész - ezúttal mint az alkalmi műalkotás résztvevője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!