Kultúra

2017.02.05. 17:45

Vasgyűrűsök: 40. születésnapja alkalmából rendezett ünnepi összejövetelt a Ferrum

Szombathely - A múlt év végén volt a jubileumi premier, a fehér asztal melletti ünneplés azonban átcsúszott az új évbe: szombaton a Malomban tartotta születésnapi összejövetelét a Ferrum Színházi Társulás. A 40. évforduló alkalmából vasgyűrűket is osztottak.

Ölbei Lívia

Folyamatosan érkeznek a vendégek a Malom söröző plakátokkal és színlapokkal kitapétázott, díjakkal földíszített különtermébe szombaton este: régi ferrumosok is jönnek ünnepelni. Tényleg ki lehetne tapétázni Ferrum-plakátokkal a helyiséget: negyven év eseményeiből van mit válogatni. Ráadásul nemcsak nagy barátságok, hanem nagy szerelmek is születtek itt; a lényegen - az eltéphetetlen Ferrum-köteléken - az se változtat, ha végül búcsú lett a vége. Most már csak a születésnapi viszontlátás és összenevetés öröme érvényes.

Balra Csillag Tímea, amint átveszi a vasgyűrűt, hiszen pont tíz éve, 2007-ben csatlakozott a társulathoz. Az előtérben Török Gábor, aki elmeséli, hogy Tímea azon kevesek között van, akit nem középiskolásként, hanem már 8. osztályos korában befogadott a csapat. Hátul Meskó Krisztián, jobbra elöl Császár Erika és Prikazovics Ferenc a régiek közül

Negyven év olyan nagy idő, hogy a színtársulatot 2000 óta működtető egyesület elnöke, a születésnapi este játékmestere, Meskó Krisztián a Ferrummal együtt, de leg-alábbis egy és ugyanazon esztendőben, 2016-ban ünnepelte 40. születésnapját. Természetesen ő is régi ferrumos: nemcsak egyesületi elnökként, hanem a táplánszentkereszti művelődési ház igazgatójaként is őrzi a lángot. Mint mondja, a ferrumos közösség olyan megtartó erő, olyan szellemi sugárzása van, amelyre bátran lehet támaszkodni a mindennapokban. És bár a premierek előtti izgalomra már csak visszaemlékszik, az is erősen megmaradt benne, hogy színpadra lépve elmúlt minden lámpaláz. Most viszont - játékmesterként - nem múlik a drukk; ez tényleg egyszeri és megismételhetetlen alkalom.

Egyelőre a megszokott színházi törvények uralják a teret: itt a közönség (szabályos széksorok), ott az ünnepi asztal: mögötte Koczka Tibor alpolgármester és dr. Takátsné dr. Tenki Mária bizottsági elnök. Koczka Tibor most is köszöntőt mond, oklevelet hoz, mint tette november végén a Don Bosco Művelődési Házban megrendezett Örkény-premier, a Vérrokonok előtt. És most is Alföldi Róbertet citálja amikor hangsúlyozza: a színházi életben az amatőr társulatoknak ugyan-olyan fontos szerepük van, mint a kőszínházaknak. Aztán személyesre vált: azokat az időket idézi, amikor ő maga is a Ferrumot 1976-ban megalapító, máig vezető - 2016-ban hetvenéves - Török Gábor tanítványa volt a szombathelyi Berzsenyi főiskolán.

Szót kap a polihisztorként fölkonferált Szilárdi Béla, aki élete első, színpadra szánt művét - Művészetre várva címmel - a Ferrumnak írta. Köszöntőjében egyrészt föl-idézi az első Ferrum-élményt, amely egy rumi előadás alkalmával érte. Mint mondja, nem is elsősorban a látottak - egyébként magas - minősége, hanem a társulat létmódja, odaadása, közösségi sugárzása fogta meg és tette Ferrum-rajongóvá egy életre. Másrészt mintegy tanácsként, jó példaként adja közre a saját történetét, mondván, hogy akinek ambíciója van, bárhonnan eljuthat bárhova . Hiszen ő maga az első ferrumos Szilárdi-bemutató után a WSSZ-t célozta meg, és meg sem állt három előadásig: Legutóbb Törőcsik Mari és Jordán Tamás vállalta a főszerepet, a WSSZ nagyszínpadán volt a felolvasószínházi bemutató.

Németh Gabriella köszönti a friss vasgyűrűs Pintér Viktóriát. Ő 2004 óta ferrumos
Fotó: Unger Tamás

Meskó Krisztián címszavakban foglalja össze a Ferrum-történetet. Évek, premierek - nemegyszer magyarországi ősbemutatók -, fesztiválok, díjak. Például a Csokonai-közösségi díj, Vas megyében elsőként a Ferrumnak. A társulat gyakorlatilag negyven éve képviseli azt a keserédes, abszurdba hajló stílust, amelyet Ionesco, Mrozek, Vitrac, Tolnai Ottó, Darvasi László, Örkény és mások darabjainak színrevitelével kevert ki magának, a gondolkodtatás igényével.

A folytonosság egy közösség életében mindig nagy kérdés. A Ferrum folytonosságáért - és a gondolatok átviteléért - a Ferrumban egyrészt Török Gábor szavatol. Másrészt azok a generációk, amelyek megjelennek a társulatban: a tizenévesektől az ősferrumos Sövény Lászlóig.

A Ferrumban - mint minden igazi közösségben - számon tartják az együtt töltött éveket. A 40. születésnapon vasgyűrűt kapott Csillag Tímea és Márczi Renáta; mindketten 2007-ben csatlakoztak a társulathoz. Szintén meggyűrűzték Pintér Viktóriát és Horváth Zoltánt, ők 2004 óta ferrumosok. Ezen a ponton fölbomlott a frontális színházi rend, következett az ünneplés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!