Kultúra

2017.03.27. 10:10

A 2017-es POSZT versenyprogramjában - A falu rossza a WSSz-ből

Versenyben Pécsen a WSSz Mohácsi-előadása, A falu rossza.

Ölbei Lívia

A falu rossza bekerült a 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramjába. A színházi világnapon hozták nyilvánosságra az idei mezőnyt. Ezúttal Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus válogatott (a megbízó a Magyar Színházi Társaság és a Magyar Teátrumi Társaság) a 2016. március elseje és 2017. március 5-e között bemutatott magyar nyelvű premierek közül. Hét nagyszínpadi produkció és hét kamara-előadás került be a 17. POSZT versenyprogramjába.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház Mohácsi János-előadása, A falu rosszát (Tóth Ede nyomán, Tóth Ede helyett) természetesen a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán láthatja a június 8-ától 17-éig tartó színházi találkozó közönsége, méghozzá június 16-án. A falu rossza a debreceni Csokonai Színház Jadviga párnája-előadásával (rendező Mezei Kinga), a Budapesti Operettszínház Kálmán Imre-előadásával, A chicagói hercegnővel (rendező Béres Attila), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának Radu Afrim-bemutatójával (Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan), a Gyulai Várszínház III. Richárdjával (rendező ifj. Vidnyánszky Attila), a vígszínházi Bűn és bűnhődéssel (rendező Michal Docekal), az Örkény Színház Mesél a bécsi erdőjével (Bagossy László rendezése) versenyez a nagyszínpadon.

A kamaraszínpadi versenytársak: Nóra a budapesti Katona József Színházból (rendezte Székely Kriszta), a Radnóti Színház Alföldi Róbert-rendezése, a Futótűz; Csehovtól az Apátlanul (Platonov) Kecskemétről Szász János rendezésében, A mélyben című Gorkij-előadás a Kolozsvári Állami Magyar Színházból Yuri Kordonsky rendezésében, a Nemzeti Színház Viktor Rizsakov-rendezése, a Részegek (Ivan Viripajev drámájából), valamint Mundruczó Kornéltól a Látszatélet (Proton Színház, Trafó).

A 17. Pécsi Országos Színházi Találkozó, vagyis a POSZT versenyprogramjába a két idei válogató, Árkosi Árpád rendező és Kovács Dezső kritikus a 2016. március 1. és 2017. március 5. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül az alábbi 7 nagyszínpadi és 7 kamara előadást választotta.

Az előadásokat 2017. június 8. és 17. között a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és Kamaraszínházában, illetve a pécsi EXPO Centerben tekinthetik meg az érdeklődők.

Pécsi Nemzeti Színház - Nagyszínház

- Június 08., 19.00

Závada Pál: Jadviga párnája

Csokonai Nemzeti Színház, Debrecen, rendező: Mezei Kinga

- Június 09., 19.00

Kálmán Imre: A chicagói hercegnő

Budapesti Operettszínház, rendező: Béres Attila

- Június 11., 21.00

Radu Afrim: Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, Tompa Miklós Társulat, rendező: Radu Afrim

- Június 12., 18.00

William Shakespeare: III. Richárd
Gyulai Várszínház, rendező: ifj. Vidnyánszky Attila

- Június 13., 21.00

F. M. Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

Vígszínház, rendező: Michal Dočekal

- Június 14., 21.00

Ödön von Horváth: Mesél a bécsi erdő

Örkény István Színház, rendező: Bagossy László

- Június 16., 18.00

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza

Weöres Sándor Színház, Szombathely, rendező: Mohácsi János Pécsi Nemzeti Színház - Kamaraszínház

- Június 10., 19.00

Henrik Ibsen: Nóra – karácsony Helmeréknél

Katona József Színház, rendező: Székely Kriszta

- Június 11., 17.00

Wajdi Mouawad: Futótűz

Radnóti Miklós Színház, rendező: Alföldi Róbert

- Június 12., 21.00

Móricz Zsigmond: Kivilágos kivirradtig

Miskolci Nemzeti Színház, rendező: Rusznyák Gábor

- Június 13., 17.00

Anton Pavlovics Csehov: Apátlanul (Platonov)

Katona József Színház, Kecskemét, rendező: Szász János

- Június 14., 17.00

Makszim Gorkij: A mélyben

Kolozsvári Állami Magyar Színház, rendező: Yuri Kordonsky

- Június 15., 19.00

Ivan Viripajev: Részegek

Nemzeti Színház, rendező: Viktor Rizsakov

EXPO Center PÉCS

- Június 16., 22.00

Mundruczó Kornél-Proton Színház: Látszatélet

Proton Színház, Trafó, rendező: Mundruczó Kornél

A 2017-es POSZT válogatási ciklusának lezárultával megkezdődött a válogatás a 2018-as POSZT-ra is. Az idei esztendőtől - a versenybe jelentkező társulatok és bemutatóik számának rendkívüli megnövekedésére való tekintettel, - a válogatók maguk mellé segítőket választhattak. A 2018-as POSZT két válogatója Regős János, színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház igazgatója 1979 és 2010 között, valamint Térey János, író, költő, drámaíró, műfordító. Ők Balog Józsefet, a MASZK Egyesület elnökét, illetve Bazsányi Sándort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar esztétika szakának megbízott tanszékvezetőjét választották.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!