Kultúra

2017.03.30. 11:14

Kitüntették a Rába-vidék krónikását

A Vas Megyei Közgyűlés Pável Ágoston-emlékplakettet adományozott Holecz Károly újságíró-fotóriporternek, aki több évtizedes munkájával hozzájárult a Rába-vidék kultúrájának, nyelvének, hagyományainak ápolásához, megőrzéséhez.

Tersztyánszky Krisztina

A 48 éves, mindig mosolygós Karcsi 1991-ben, Göncz Árpád köztársasági elnöktől vette át az Új Népi Kollégiumokért Alapítvány ösztöndíját Akikért a harang szól című versenydolgozatáért, melyben a szlovének anyanyelvének és kultúrájának megmentéséről írt.

Mindig szívügyének tekintette - és tekinti ma is - a Rába-vidéki szlovénség anyanyelvi- és kulturális értékeinek megőrzését. 2001-ben jelent meg első elbeszélő gyűjteménye Orfalui történetek címmel szlovén táj-, valamint irodalmi nyelven.

A Rába-vidéki Szlovén Kulturális és Turisztikai Egyesület elnökeként figyelmet fordít és tevékenyen részt vesz a helyi kulturális rendezvények megszervezésében; szervezi munkatársaival együtt a népi mesterségeket bemutató és hagyományőrző programokat. Nevéhez fűződik az Orfalui Kézműves Ház udvarán felállított Kis Triglav is, amely a szlovénség szimbóluma.

A Pável Ágoston-emlékplakettel kitüntetett médiamunkatárs több mint két évtizede a Porabje hetilap fotóriportere, és nyolc éve a Porabski Koledar, a Magyarországi Szlovének Évkönyvének szerkesztője. Fotóin keresztül betekintést nyer az érdeklődő a szlovén Rába-vidék mindennapjaiba, az ott élők dolgos, hittel teli életébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!