Kultúra

2017.04.25. 17:25

Életre kelt népművészet - a hagyományőrzés jegyében

Celldömölk - A fesztivál véget ér, lassan a tulipánok is elnyílnak, de még gyönyörködhet a közönség a Velemi Stúdió Népművészeti Egyesület celli kiállításában.

Vas Népe

A Kemenesalja Néptánccsoport kalotaszegi táncokkal készült

A Tulipánfesztivál képzeletbeli startpisztolya a Velemi Népművészeti Egyesület celli kiállításának megnyitóján dördült el a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Móritz Galériájában. A művelődési központ maga is működtet fafaragó szakkört, sőt: a megnyitón Taródi Lajos, a népművészeti egyesület elnöke külön is üdvözölte a Cellben is nagy hagyományokkal bíró fafaragás „lelkét", Németh Gyulát. Az egyesületi elnök utalt arra is, hogy „a gagyi" elharapózásának korában különösen nagy jelentősége van a népi hagyományok megőrzésének, továbbadásának, bemutatásának. Ezért fontos alkalom a celldömölki Móritz Galéria kiállítása. A tárlatot dr. Kovács Zoltán városi képviselő, az alsósági részönkormányzat vezetője ajánlotta a közönség figyelmébe. Köszöntötte a megjelenteket, rövid beszédében kitért a tulipán népi
hagyományainkban megőrzött jelentőségére és üdvözölte a Velemi stúdiósok kiállítását.

Szép tárgyak tárlata a KMKK-ban Fotók: Gyuricza Imre

A népi ihletésű használati és dísztárgyak között a Kemenesalja Néptánccsoport kalotaszegi táncokkal lépett föl, a Helikon-napokról bronzminősítéssel hazatérő összeállítást aztán a Fesztiválkavalkád közönsége is megnézhette a KMKK előtti téren fölállított színpadon. A megnyitón Pál András, a néptánccsoport vezetője rögtönzött táncházba invitálta a tárlatlátogatókat. A táncháznak helye van a szép kézműves tárgyak között, így keltek életre tükrök, ládák, székek, falitékák, tarisznyák, kulacsok, kosarak.

Pálné Horváth Mária, a KMKK igazgatója Ság hegyi borral köszönte meg a közreműködők munkáját. Érdekes módon a tulipán (mint motívum) nem tobzódik a tárlaton. Nem baj, kinn még van bőven.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!