Kultúra

2017.04.14. 16:35

Keringőztek és rajzokra licitáltak - Sikerélményt és lendületet adott a gyerekeknek a vépi táncest

Vép - Másodjára mutatkozhattak be nagyközönség előtt a Hatos iskola társastánc tagozatára járó gyerekek. A standard és latin-amerikai blokkok után rajzárverés következett.

Tóth Kata

- A gyerekek rengeteget készültek, és már alig várják, hogy megmutathassák, mennyit fejlődtek az utóbbi időben. Fogadják őket szeretettel! - ezekkel a mondatokkal nyitotta meg Horváth Dóra szervező a múlt pénteki táncestet. A vépi művelődési házat - ahogy az várható volt - megtöltötték a kíváncsi szülők, nagyszülők, érdeklődők és az első sorokban a szereplésre váró kisiskolások. Másodjára kaptak lehetőséget arra, hogy nagyközönség előtt lépjenek fel.

Szülői ötlet nyomán jött létre a rendezvény - Horváth Dórához köthető, akinek a négy fia közül három táncol. A célja pedig az volt, hogy a Hatos Ferenc Általános Iskola művészeti iskolájának tanulóit megjutalmazzák az éves munkájukért, és hogy a gyerekek az intézmény falain kívül, egy előadáson adjanak számot az elsajátított tánclépésekről, koreográfiákról a családjaiknak.

Novák Tamás táncpedagógus ad instrukciót a gyerekeknek a következő tánchoz. A műsor végén minden táncost külön-külön megjutalmaztak Fotó: Nagy Jácint

Az iskola vezetése korábban és most is támogatta őket, erről számolt be Dóra. Kiemelte, szülőtársaival azért (is) fontosnak tartják ezeket az alkalmakat, mert az időnként motivációjukat vesztett gyerekeknek sikerélményt és lendületet adnak a további tánctanuláshoz. Érmeket és kupákat osztottak ki a gyerekek között - kinek-kinek az alapján, hogy melyik korcsoportban táncol. Mielőtt erre sor került volna, bécsi keringővel kezdődött az est. Lendületet és eleganciát adott a nyitáshoz - az első évfolyamos gyerekek angol keringője, majd slow foxa követte A Rózsaszín Párduc zenéjével. A Jáde Gyöngyöcskéi gyermek hastánccsoport mutatott be botos táncot. Utánuk jött a három korcsoport tangója, persze más-más tudásszinten. - Két alap, egy promenád, egy oldalt zár - hangzottak Novák Tamás táncpedagógus instrukciói. Átvezető mondataiból kiderült, a gyerekek rendszerint mondókákat tanulnak a táncokhoz az órákon, amelyek illemtanórák is egyben: a felkérés, az elköszönés is hozzátartoznak a koreográfiákhoz. Country és quick step, ezek sem hiányoztak a gyerekek repertoárjából. A standard, hagyományos, báli táncokat Gyürü Zsuzsa professzionális hastáncbemutatója, majd latin-amerikai blokk követte: csacsacsa, rumba, jive kisebbektől és nagyobbaktól. A társastánc tagozatot vezető pedagógus hangsúlyozta, a gyerekeknek előnyös, ha megtanulják, hogyan kell viselkedni a színpadon: határozottabbak és magabiztosabbak lesznek az élet más területein is. Könnyebben teremtenek egymással kapcsolatot, a sok gyakorlás szép tartást ad, fejleszti az egyensúly-, a ritmus- és a szépérzéküket. Hetente két alkalommal táncolnak, akik hozzá járnak: három csoportban az elsősöktől a felső tagozatig.

A kicsiknél a táncok alaplépéseinek elsajátítása, a szép tartás,a ritmus fejlesztése a cél. Később már kis koreográfiák és a táncok technikájának elsajátítása a fő feladatok. Novák Tamás büszke mindhárom csoportjára. Úgy látja, hogy mindenki évről évre nagyot fejlődik, még akkor is, ha ez hullámvölgyekkel jár együtt. Szerinte a visszajelzések alapján bátran állítható, hogy hagyományt kell teremteni a rendezvényből.

Idén a környezet és kézműveskultúra tanszak növendékeit is bevonták a táncestre való készülődésbe: agyagszobrokat és rajzokat készítettek tánc témában - ezeket ugyancsak díjazták. A rajzokra szavazatok érkeztek - a három legtöbb szavazatot kapott képet az est végén elárverezték. Így keltek el Zátonyi Bence, Kiss Levente és Németh Liza akvarelljei.

A hihetetlen izgalmakat tartogató - Novák Tamás vezette - aukción több ezer forintért keltek el a rajzok - az iskolába tervezett okoslépcső egy részét tudják ebből kifizetni. Ragasztott feliratok lesznek a lépcsőfokok frontján: évszámok, matematikaképletek, csupa hasznos tudnivaló. Ha sokszor látják őket napközben a diákok, akkor könnyebben megjegyzik őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!