Kultúra

2017.05.04. 16:35

Ki ezen az ajtón belépsz, egy rászoruló embernek segítesz! - Megnyílt a Kézműves Kuckó az Uránia udvarban

SZOMBATHELY - Megnyílt a Kézműves Kuckó az Uránia udvarban - régóta áhított álom vált valóra csütörtökön délután. Nem csak a vezetők vettek részt a bolt megnyitóünnepségén, hanem azok is, akik elkészítik az itt árult alkotásokat: a hajléktalanok.

Vadas Krisztina

A Kézműves Kuckó a Fogyatékkal Élőket és Hajléktalanokat Ellátó Nonprofit Kft. (FÉHE) ajándékboltja - ha valaki csak ennyit hall, nem biztos, hogy egyből csodaszép , kézzel készült alkotások jutnak az eszébe. De aki egyszer betér a kis üzletbe, készüljön fel: biztosan nem akkor járt ott utoljára.

- 2005-ben indult el a hajléktalanok intézményen belüli foglalkoztatásának modellprogramja Szombathelyen. Ennek célja, hogy azoknak a fedél nélkül élőknek is nyújtanak munkalehetőséget, akik jelen állapotukban nem képesek az önálló munkavégzésre, de fejlesztéssel és foglalkoztatással képessé tehetők a munkaerőpiacon való elhelyezkedésre - emelte ki dr. Puskás Tivadar polgármester az ünnepségen.

Orbánné Kálmán Mónika korábban hajléktalan volt, most ő lett a bolt vezetője. A megnyitón köszönetet mondott a sok segítségért Németh Klárának és Puskás Tivadarnak   Fotó: Szendi Péter

Eleinte csak egyszerűbb, kézügyességet, precizitást kevésbé igénylő részfeladatokat kapnak a hajléktalanok, majd később egymásra épülő, komplex feladatokat is rájuk bíznak. A legfontosabb: olyan értékteremtő munkalehetőséget adni a nehéz sorsú embereknek, amellyel személyiségük, önfenntartó és önellátó képességük, egészségük és emberi kapcsolataik is javulnak.

A foglalkozások az intézmény két műhelyében zajlanak, itt állítják elő az egyedi, kézzel készült fa termékeket. Olyan gyönyörű dolgok kerülnek ki a kezeik közül, mint díszdobozok, teafiltertartók, zsebkendőtartók, irattartók, ajtótáblák, hűtőmágnesek, és még sokáig folytathatnánk a sort, csak a kreativitás és a képzelet szab határt. De nemcsak faanyaggal dolgoznak, textilből is készítenek mindenféle vidám dolgot: ujjbábok, kulcstartók, ablakdíszek, könyvjelzők készülnek általuk. Mindemellett még kosarakat, kaspókat, csomagolópapírt, ajándéktáskát, képeslapokat is alkotnak.

Egy papírzsebkendő-tartó a gyerekszobába - tökéletes kiegészítő
Fotó: Szendi Péter

Ezekkel találkozhatnak a vásárlók - most már akár minden nap - a Kézműves Kuckó polcain. Korábban a város nagyobb rendezvényein, vásárain árulták a portékáikat, és érezhetően nagy kereslet volt a termékek iránt. De nem csak ezért jelentős az ajándékbolt megnyitása: az üzletbe betérve bárki megtapasztalhatja, hogy a hátrányos helyzetű emberek is képesek minőségi, piacképes termékeket előállítani - így az előítéletek is tompulhatnak, akár meg is szűnhetnek.

Koczka Tibor, szociális ügyekért felelős alpolgármester a megnyitón Voltaire-től idézett: "a munka távol tartja a három legfőbb bajt: az unalmat, a bűnt és a szegénységet." A francia író szavai pedig ezen az örömteli eseményen végképp igazolást nyertek.

Németh Klára, a FÉHE ügyvezetője kiemelte: az értékesítés során befolyt nyereséget a szociális foglalkoztatásba forgatják vissza. Ezáltal minőségi, a mai kor igényeinek megfelelő ellátást tudnak nyújtani a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!