Kultúra

2017.05.10. 17:49

Láma, hajnalpír, kalapács: Szilárdi Béla-trilógia (fel)olvasásra

Szombathely - Szilárdi Béla Nietzsche-trilógiáját a WSSZ Krúdy Klubjában ismerhette meg a közönség. A kötet a Szülőföld Könyvkiadó gondozásában jelent meg: mert drámát (föl)olvasni is lehet.

Ölbei Lívia

Az éppen Németországból hazatért, a Vas megyei Gutaházán otthonra lelt Szilárdi Bélát elsőként festőművészként jegyezhették meg a képzőművészet kedvelői a 90-es évek elején: emlékezetes kiállítással jelentkezett a Szombathelyi Képtárban. Ha meggondoljuk, már az az első vasi tárlat is egészen drámai vagy inkább „színházias" volt: semmi kép a falon, helyette a nyitott sírokból színes, vásári jelenetek tűntek elő. De haladjunk sorjában: gyorsan kiderült, hogy Szilárdi Béla nem kizárólag festőművész, hanem fotográfus is (a sajtófotótól a művészi portréig), sőt: profi zenész. De hol volt akkor még az írás.

Trilógia-bemutató. Fűzfa Balázs irodalomtörténész, dr. Puskás Tivadar polgármester, Szilárdi Béla, valamint Jordán Tamás és Szerémi Zoltán: épp Nietzsche és Munkácsy szerepében Fotó: Nagy Jácint

Néhány éve aztán megírta önéletrajzát (elképzelhetetlenül sűrű élet, elképzelhetetlenül izgalmas emberek társaságában). És most már forrósodik, közel vagyunk a célhoz: Szilárdi Béla megérezte az írás ízét, csak éppen műnemet váltott és drámákkal állt elő. Nietzschét tette meg főszereplőnek: egyszer, kétszer, háromszor. A világrengető filozófus, a szenvedélyes és megközelíthetetlen óriás életének tényeit keverte az „így is történhetett volna" varázslatával. Ez a Trilógia: A láma köpése, az Ecset és kalapács, a Fakuló hajnalpír. A drámaíráshoz mindenekelőtt Duró Győzőtől és Fábián Lászlótól kapott fontos szakmai segítséget.

Mindhárom darabnak volt felolvasószínházi bemutatója a WSSZ-ben. Legutóbb Törőcsik Mari és Jordán Tamás lépett színre: Friedrich Nietzsche és Cosima Liszt-Wagner szerepében, életre keltve egy sosemvolt, tán elmulasztott szerelmet. Itt született meg a tanulmányokat is tartalmazó Trilógia kiadásának ötlete. És íme!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!