Kultúra

2017.05.15. 16:50

Mindenki győzött Vasváron - lezajlott a 26. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó

A Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozót 26. alkalommal rendezték meg. A nyugat-dunántúli regionális válogató helyszíne a Nagy Gáspár Művelődési Központ volt.

Pogács Mónika

Minden csoport díszoklevéllel térhetett haza. A zsűri nem árulta el ugyanis a nap végén az eredményt. Ez a megoldás - a praktikus okokon túl - kicsit azt az üzenetet hordozza: a néző, a zsűri és a színjátszó egyaránt nyertese volt a színes programnak.

A regionális döntőn 12 csoport mutatta be produkcióit a színpadon. Ők Vas, Győr-Moson-Sopron és Zala megye legjobbjai voltak, onnan jutottak a válogatóra.

Az országban egyedüliként csak a vasi döntőt tartották vasárnap. A balassagyarmati, budapesti, debreceni, dombóvári, szegedi regionális válogatókat hét közben rendezték.

Vasvár azért döntött úgy, hogy vasárnap fogadja az eseményt, mert a már hagyományos Vas(v)árnapi matiné sorozatba is szervesen illeszkedett ez a kulturális program. A matinénak havi egy alkalommal csaknem száz állandó vendége van. A kisgyermekes családoknak kézműves-foglalkozásokat, bábszínházat kínálnak rendszerint a szervezők. Most a kicsik és szüleik a mesékben tobzódhattak. Csipkerózsika, Piroska és a farkas története, hagyományokat felelevenítő népi játékok sorjáztak a színpadon.

Ráadásul az interaktivitásra sem lehetett panasz. A közönséget hol a színpadra invitálták a játékosok, hol a színészek tekintették a nézőteret is játéktérnek.

- Így nem csak egyszerű befogadóként értelmezték a csoportok a közönséget, hanem aktív részévé tették őket játékuknak - hangsúlyozta Gergye Rezső szervező a regionális válogató érdemeként.

A produkciókat Németh Ervin, a Soproni Petőfi Színház dramaturgja, Körömi Gábor drámapedagógus és Honti György színművész bírálta.

A csoportok tagjai általános iskolás korúak voltak (gyermekszínjátszásról lévén szó). Vas megyét a celldömölki Soltis Lajos Színház Gyermekstúdiója képviselte. (A színjátszó találkozó Vas megyei fordulóját, ahogy arról beszámoltunk, a celli Soltis Színházban rendezték meg.) A celli kisCRAZYszínészek csoportja Rumini a Ferrit-szigeten című előadásának érdemeként a modern mese érvényes színpadi adaptációját emelte ki a vasvári szakmai zsűri. Ez az indoklás került díszoklevelükre is.

Volt csoport, amelyik egy klasszikus mese színpadra álmodásáért, voltak, akik az érdekes tárgyjátékért, ötletes díszlethasználatért vagy a népi színjátszás felelevenítéséért kaptak díszoklevelet.

Honti György színművész, a zsűri tagja közölte a csoportokkal: ezúttal nem hirdetnek eredményt, hanem az országos elnökség határoz majd a döntőbe jutókról a regionális válogatók eredményeinek összesítése után. Körömi Gábor drámapedagógus a gyermekek játékából a pillanatok értékét emelte ki.

A felmenő rendszerben megrendezett Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó regionális válogatójának megrendezését a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ vállalta. A korszerűen fölszerelt színházteremben minden lehetőség megvan a színházi élmények begyűjtésére. A regionális fordulón Vas, Zala és Győr-Moson-Sopron legjobb gyerekszínjátszói szerepeltek. Volt, aki klasszikus mesét dolgozott föl szellemesen, ötletesen (fönn, lenn jobbra), volt, aki jókedvű népi lakodalmassal készült, a hagyományoknak megfelelően Fotó: Szendi Péter

A szakember szerint a gyermekszínjátszás célja a szép beszéd, az érvényes jelenlét megtanulása a színpadon és az, hogy a közös játéknak köszönhetően el tudjuk fogadni egymást. Németh Ervin dramaturg, drámatanár azt emelte ki zárszavában, hogy a színházi játék során a résztvevők megtanulják egymásra bízni magukat. A diákok így a színjátéktól a legtöbbet tanulhatják meg: a közösség erejét és a másik elfogadásának élményét.

A vasvári regionális válogatót követően a Magyar Drámapedagógia Társaság alkalmi testülete dönt arról, mely csoportok kapnak meghívást az országos találkozóra. Az eredményt honlapjukon teszik közzé.

Az országos fesztivált és döntőt június 9-10-én Pécsett, a Zsolnay Kulturális Negyedben rendezik majd meg (mintegy bemelegítésként a Pécsi Országos Színházi Találkozóra, a POSZT-ra).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!