Kultúra

2017.07.30. 17:45

Újabb köztéri alkotással készül kora őszre a WestWerk Művészeti Alkotóműhely és Kulturális Egyesület

BOZSOK A Sibrik-kastély falai között fellelt alkotóközegbe vonult el pár napra a WestWerk, hogy megtervezzék az idei év nagyobb művészeti akcióit. Pénteken kezdődött, kedd reggelig változó összetételben folyik a munka, az ötletelés.

Pintér Viktória

A WestWerk Alkotóműhelyt már nem kell bemutatni Szombathelynek: ők árasztották el hatalmas betűkkel a Csónakázótó vizét. Ők fedték be a színház padlójára matricázott Ivanov-monológot liszttel, hogy aztán a közönség, saját lábnyomát otthagyva, előhívja belőle a maga részét. És ők párnázták ki a szombathelyi Fő teret a Green-projektben. Képesek aktív és állandó jelenlétet produkálni, még akkor is, ha ezek az események pont a múlékonyságukkal tettek szert igazi lényegükre.

A táborban már a következő projekten dolgoznak, amely - csakúgy, mint az eddigi munkáik - a város támogatását is élvezi. Térerő és internetelérés hiányában a helyszín tökéletesen biztosítja a műhely tagjainak a közös időt, amelyet máskor egyáltalán nem könnyű maguknak kiszakítani. Még minden képlékeny, és a csapat elmondása szerint a folyamatos ötletelés fázisában vannak, annyi biztosan tudható, hogy egy hanginstallációval készülnek, amellyel az ősz elején találkozhat a közönség.

A WestWerk Művészeti Alkotóműhely tagjai közösen dolgoznak és játszanak a Sibrik-kastély udvarán Fotók: Nagy Jácint

A találkozás itt egy fontos fogalom, hiszen a WestWerket pont ez a fajta eleven reakcióigény élteti, amelyben egy síkra helyezik a műalkotás és a befogadás terepét.

Nem hiába kapta az alkotótábor sem a Westlabor nevet, látszik, hogy a kísérletezés, az elegyítés adja az egyesület különleges, impulzív és művészi értelemben többnyelvű karakterét. A műhely tagjai különböző művészeti területekről érkeztek, technikailag így széles perspektívában tudnak alkotni és gondolkodni.

Bakucz András, az egyesület elnöke az őszi hanginstallációhoz kapcsolódó próbamunkát is megmutatta a többieknek a hétvégén

Érdeklődésük azokra a folyamatokra irányul, miképpen lehet a nagyon heterogén eljárás- és gondolkodásformákat egy közös projektben összehangolni. Ez a több nézőpontúság pedig egy friss, vibráló és az adott közeggel abszolút párbeszédképes művészi alkotófolyamatot produkál. Maga az eljárás, a bejárt út értékelődik fel.

A Sibrik-kastély pincéjében kialakított közösségi térben néhány vázlat, skicc és felhúrozott próbaobjekt mutatja magát. Kíváncsian várjuk, hogyan készítenek a WestWerk-esek például szelet a következő munkájuk megszólaltatásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!