Kultúra

2017.07.19. 15:16

Az Ökumenikus Diákfilmszemlén nyert a paródia, a Grillező medve

SZOMBATHELY A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola két művészetis diákja, Tóth Kristóf és Stercz Gellért filmje nyerte a szabadon választott kategóriát az idei Ökumenikus Diákfilmszemlén. A díjnyertes paródia nem az első közös munkája a fiúknak, és valószínűleg nem is az utolsó.

Bakos Ágnes

- Nem ez az első filmünk. Volt egy elég gyenge próbálkozásunk, amikor hatodikosok voltunk, de nagyon élveztük a forgatást, szerintem ebbe lettünk szerelmesek, ebbe a forgatáshangulatba - mesélte a két fiatal filmes, Gellért és Kristóf.

Gellért a főszereplő, Kristóf pedig a felvételekért felel.

Gellért vállalta a fő- és egyúttal egyetlen szerepet a filmben, a díjnyertes vidám paródiában Fotó: Tóth Kristóf/Grillező medve

A fiúk a Nagy Lajos Gimnáziumban ősszel kezdik a tizedik osztályt, de még visszajárnak a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskolába, a művészeti képzésre. Évek óta megméretik a filmjeiket az Ökumenikus Diákfilmszemlén: az első próbálkozásuk különdíjas lett, aztán egy második helyet értek el, majd megint különdíjat - most pedig az első helyet hozták el a Grillező medvével. Egy éve készült a paródia. - Tavaly nyáron a verseny szervezői meghívtak egy táborba, öt napja volt a kisebb csoportoknak, hogy egy-egy kisfilmet forgassanak - mesélték a filmesek. Az Északi-középhegység volt a helyszín, amely éppen beleillett a fiúk előzetes elképzelésébe. - Előre kitaláltuk, hogy „Bear" Gryllst fogjuk parodizálni. Ideális volt a környezet: erdős terület, „túlélős" hely - emlékeztek vissza. Azt nem tudni, hogy a brit kalandor, „Bear" Grylls mit szólna a hatperces alkotáshoz - nincs hír arról, hogy megnézte volna. A film az Ökumenikus Diákfilmszemle oldalán érhető el, a többi, helyezést elért munkával együtt.

Tóth Kristóf a kamera mögött érzi jól magát Fotó: Tóth Kristóf

Az első helyezéssel értékes felszerelést nyertek a szombathelyi fiúk: egy háromszor hatméteres zöld hátteret állvánnyal, meg két stúdiólámpával, gyakorlatilag egy hordozható stúdióval gazdagodtak. És már használták is: szűkszavúan, de meséltek a következő közös munkáról, amely Örkény István egyik művének feldolgozása lesz, videóklip formájában. - Az eddigi legkomolyabb hangvételű film lesz - mondták a munkáról. A forgatási folyamatról elárulták azt a kulisszatitkot, hogy sokat vitáznak, amíg összeáll a forgatókönyv. Aztán amint kész a szöveg, már egy hét alatt felveszik és vágják az anyagokat. Jórészt iskolai szünetekben van idejük dolgozni a filmeken. Hogy mennyire lesz komoly a filmezés az életükben, azt egyelőre nem tudni. Úgy fogalmaztak, hogy „nem veszett fejsze nyele", de mindenképpen szeretnének komoly szakmát, végzettséget szerezni. Aztán ha megmarad a lelkesedés, akkor később is filmeznek még.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!