Kultúra

2017.08.30. 18:35

Magyarok és horvátok együtt ünnepelték Jurisics Miklóst és a várvédőket Kőszegen

KŐSZEG Az 1532-es kőszegi ostrom 485. évfordulójára emlékeztek tegnap délután a Jurisics-vár udvarán.

Pintér Viktória

Jurisics Miklós szobra előtt három zászló (horvát, magyar, kőszegi) hirdeti, hogy kik vettek részt egykor a törökök elleni küzdelmekben. Az esemény nyitányát jelző díszlövés mindenkinek szól: emlékezni kell a múltra, mert vannak tettek, vannak személyiségek, vannak olyan események, amelyek a nemzeti identitásunk alapjait képezik.

Kátai Zoltán zenél és énekel a megemlékezésen Fotó: Unger Tamás

Az ünnepélyes megnyitón Kátai Zoltán énekmondó Balassi Bálint Egy katonaének című művét adta elő, és ott, azok között a falak között valahogy hangosabban szóltak a következő mondatok: "Az jó hírért, névért s az szép tisztességért ők mindent hátra hadnak, emberségről példát, vitézségről formát mindeneknek ők adnak." A megzenésített sorok után Gordan Grlić Radman, Horvátország magyarországi nagykövete mondott ünnepi beszédet. Talán az ünnepség egyik legszebb gesztusát tette, amikor tolmács nélkül, magyarul köszöntötte Huber László polgármestert és a közönséget.

Elmondta, hogy ezen az ünnepségen megjelenni minden magyar és horvát ember számára felemelő érzés, mert olyan, mintha visszamennénk a dicső múltba, a közös történelmi színtérre. Külön kiemelte a hős Jurisics Miklós alakját, akinek tettei ennyi év után is emlékezésre bírnak bennünket. Ezért Kőszeg városa a nagykövet számára a magyar-horvát összefogásnak, az áldozatos közös munkának is jelképe.

A beszédet követően a Magyar Honvédség 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred díszfelvezetésével az ünneplő közösség városi, megyei, valamint diplomáciai résztvevői egy-egy koszorút helyeztek el a hős kőszegi várkapitány szobra előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!