Kultúra

2017.08.30. 16:50

A közlekedés története- izgalmas kiállítások Vas megyében

Vas Népe

Kiállítás, Szombathely.

Vasi Skanzen: kedd-vasárnap 9-17 óráig. Fényérzék - Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették - jelentik ma is - az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regrutalét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel - a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítása. A tárlat szeptember 2-áig várja a látogatókat.

Még megtekinthető a Fényérzék a skanzenben Fotó: Nagy Jácint

Bucsu. Vasúti őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy száz év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika. A kiállítás június 15. és szeptember 30. között, csütörtökön 14-17 óráig, szombaton 9-12 óráig látogatható.

Vasvár. Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitvatartás: kedd-péntek 10-18 óráig, szombat-vasárnap 14-16 óráig.

Szentgotthárd. Polgármesteri hivatal földszinti előcsarnoka: a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum, valamint a Honismereti Klub szervezésében létrejött Ciszter emlékek Szentgotthárdon című kiállítás várja a látogatókat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!