Kultúra

2017.08.30. 16:50

Az Amber Smith zenekar frontembere, Ponikló Imre törekszik az újra

SÁRVÁR A hazai indie-zene arculatát jelentősen meghatározó Amber Smith zenekar frontembere, Poniklo Imre ad koncertet a Nádasdy-várban szeptember 2-án, szombat este 20.30-tól.

Pintér Viktória

A zenei polihisztornak számító, kétszeres Fonogram díjas dalszerző, énekes, gitáros, billentyűs Poniklo Imre most zenekara nélkül, szólóban érkezik. Kalandor típus, szereti felfedezni a különböző zenei vidékeket, így hol a Poster Boy szupergruppal játszik gitárpopot, hol a Salt III-vel powerpopot.

Az énekes régóta zászlóvivője a hazai underground zenének, fontosnak tartja a zenei véráram állandó frissítését. Köze van ahhoz, hogy az indie ma Magyarországon egyre ismertebb és elfogadottabb műfaj. (Indulásukkor, a 2000-es évek elején ez még nem így volt.)

A közönséget nem kiszolgálni akarja a zenéjével, hanem megteremteni egy olyan befogadói kíváncsiságot, amely nemcsak a megszokott stílusokra irányul, hanem szeretne és tud is mit kezdeni az új hatásokkal.

Egyik interjújában azt mondta, úgy szeretné feszegetni a saját határait, hogy az ne öncélú művészkedés legyen, hanem a dal ugyanúgy popdal maradjon.

Éppen ezért saját és zenekara zenei világát is a Depeche Mode vagy a U2 kísérletező, bátor vállalkozásaihoz szerette volna közelíteni.

Örülne, ha a zenei kíváncsiság nem zsákutca lenne a magyar zenei iparban, hanem nyitottságra, elfogadásra találna.

Poniklo Imre akusztikus koncertet ad Fotó: Nádasdy-vár MKK

A zene az énekes számára elsődlegesen a határok feszegetéséről szól, arról, hogy keresi azokat a pontokat, ahol megújulhat, ahol az előző lemezekhez képest mást csinálhat. Valószínűleg ez a képlékenység érhető tetten abban is, hogy első szólólemeze 2009-ben cím nélkül jelent meg. (Ezen a lemezen az Amber Smith-es Bátor Bence dobol, basszusgitáron pedig Michael Kentish, a The Random Chocolates sokoldalú tagja játszik.) A lemezt bevezető kislemez, az Éjjel sikeres rádiós és tévés sláger volt. Második nagylemeze A Föld körül címmel jelent meg 2016-ban. A korongon lévő dalokat olyan előadók inspirálták, mint Ben Folds, Paul McCartney vagy Nick Cave. Poniklo 2013 környékén átváltott a gitáros hangszerelésről. Ezen a lemezen már zongorán írt dalok szerepelnek. (Akárcsak az Amber Smith Modern című albuma.) Az énekes elmondta, hogy dalszerzőként úgy érzi, eljutott ezen a hangszeren a határaiig.

Váltott. Ezzel azt is szeretné elérni, ha el tudná magát távolítani az állandó indie-címkétől, vagy legalábbis örülne, ha árnyalódna a róla kialakult kép.

A koncert után a szervezők közös zenés tábortűzre invitálnak mindenkit. Ez már hagyomány. A lángok megidézik a könnyűzene már elhunyt helyi képviselőinek emlékét.

A rendezvényre a belépés díjtalan, de szívesen fogadnak adományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!