Kultúra

2017.08.25. 18:19

Kastély és kódex- multbéli kincsek a Guary családtól

Gór község műemlék kastélya 15. századi alapokon áll. A Guary család rezidenciájának barokk stílusú átépítése Guary Sárának Meszleny Ferenccel kötött házassága idején történt, erről a kapu felett látható 1616-os évszámmal vésett kőtábla tanúskodik.

Feiszt György

A kiterjedt rokoni kapcsolatokkal rendelkező család birtokmegosztásai során a kastély szárnyait a 17–18. században több família is birtokolta. Tőlük a rezidenciát a 19. század elején Guary Miklós, Sopron vármegye táblabírája vásárolta vissza. Nevéhez fűződik Vas megye egy jelentős kultúrtörténeti relikviájának, a Guary-kódex néven ismert nyelvemléknek közgyűjteménybe kerülése.
A Magyar Tudós Társaság 1835. évi évkönyve számol be arról, hogy Döbrentei Gábor akadémiai titkár megbízta Bitnicz Lajost, a Szombathelyi Líceum tanárát, az Akadémia tagját, hogy a Guary-kastély levéltárában megtalált pergamenkötet kölcsönzését lemásolás céljából előmozdítsa. „Bitnicz a legszerencsésebben járt el – fogalmaz a beszámoló –, mert a birtokos hazafiságból magát az eredeti kéziratot igen nagy örömmel az academiának ajándékba megküldé.”

Tizenötödik századi alapokon áll, most magántulajdonban van Gór műemlék kastélya Fotó: Unger Tamás

A 67 pergamenlapból álló, magyar nyelven írt kódex nyelvezete és írásmódja alapján a 15–16. század fordulóján készülhetett. Az irodalomtörténeti kutatás megállapítása szerint Segösdi Lukács ferences rendi provinciális kezdeményezésére írhatták. A vallásos elmélkedések és tanítások a klarissza kolostorok rendi fegyelmének helyreállítását voltak hivatva elősegíteni. A bibliofil kutatás azt is kiderítette, hogy „az ajándékozó nagyanyja, Sennyey Anna Mária bárónő szoros kapcsolatban volt a klarisszákkal, rokonai közül sokan léptek a rendbe. Ezen apácák egyike volt Sennyey Jozefa, aki a budai kolostor II. József rendeletének következtében történt feloszlatásakor költözött szüleihez. Az ő révén kerülhetett a kódex a Guary család birtokába”. A 19. század végén eklektikus stílusban átalakított kastélyt a második világháború után államosították, benne kultúrház és könyvtár működött, a rendszerváltozás után magántulajdonba került, jelenleg felújítás alatt áll.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!