Kultúra

2017.08.30. 09:32

Kiállítások, rendezvények Vas megyében!

Ezek lesznek a legérdekesebb programok szeptemberben Vas megyében.

Vas Népe

RENDEZVÉNY

Szombathely. Fő tér: szeptember 3-án, (vasárnap) 14–19 óráig HANG-TÉR-KÉP családi évadnyitó. Programok: a Zabszalma együttes gyermekkoncertje; Mesebolt Bábszínház – Batu-tá kalandjai; Ziránó Színház – Babszem Jankó; a Dr. Pesovár Ernő AMI néptáncbemutatói.

Kresz Park (Brenner Park): nyitva tartási idő – csak esőmentes, jó időben, keddtől vasárnapig 14.30–19.00 óráig.

Táplánszentkereszt. szeptember 2-án, (szombat) Vas Megyei Polgárőr Nap és Táplánszentkereszti Falunap. 8.00–8.45 óráig Regisztráció, jelentkezés a versenyekre. 8.50-től sportversenyek ünnepélyes megnyitója. 9–12 óráig Megyei Polgárőr Járőr csapatverseny; Varga Lajos Megyei Polgárőr kispályás labdarúgó bajnokság. 14 órától a Megyei Polgárőr Nap ünnepélyes megnyitója. Kísérő programok: 9.30-tól a Vas Megyei Rendőr-főkapitányság technikai bemutatója. 10 órától közbiztonsági fórum.  Polgárőr öltözékek, felszerelések bemutatója, vására. 10–16 óráig versenyjátékok. 15 órától Körmendi Kutyasport Centrum – Kántor és Csupati Kutyaiskola által rendezett „Kutyák az ember szolgálatában" című szolgálati kutyabemutató.

Kőszeg. Virágudvar (Táblaház u. 11.): augusztus 31-én, (csütörtök) 10 órakor ingyenes vezetésre invitáljuk a kertek-növényvilág kedvelőit. Összesen több mint 240 fajta növény, ehető virágok, körülbelül 80 féle gyógy- és fűszernövény, friss zöldségek, tudnivalók az ökokertészkedésről.

Celldömölk. Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár: szeptember 2-án, (szombat) Vas megyei vadásznap. 9 órakor vadászkürtös térzene. 9.30-kor Vas Megyei Vadászok zászlójának fogadása. Gímszarvas bika a terítéken. Köszöntő: Gagyi István, a Vas Megyei Vadászkamara és a Vasi Vadgazdálkodók Védegyletének elnöke. 10 órakor Ökumenikus Hubertus mise. 10.45-kor Ifjú vadászok fogadalomtétele, kitüntetések, elismerések átadása. 11.30-kor Trófea-, festmény-, gyermekrajz kiállítás megnyitója. Diana Vadászhölgy Klub Vas megyei Szervezete gyermekrajz pályázatának eredményhirdetése. 13 órától színpadi műsorok. 17 órakor a vadétel főzőverseny, a borverseny, a pálinkaverseny és a Remete István lövészverseny eredményhirdetése. 17.30-kor European Operett – „Hajmási Péter" operettelőadás. Délutáni programok: Vadászkutya bemutató, íjászbemutató, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság bemutatója. Kísérő programok: vadászati trófeák, vadászfestők, gyermekrajzok kiállítása, virtuális lövészet, íjászpróbák, terepjáró bemutató, kézművesek vására, főzőverseny, ugrálóvár.

Vaskeresztes. szeptember 2-án, (szombat) Hagyományőrző nap és szüreti felvonulás. 14 órakor szüreti felvonulás indulása az Alpesi Fogadó és Borháztól, a Pilisvörösvári Fúvószenekar vezetésével. 15 órakor Hegybírói engedély kiadása a szüret kezdéséhez a falu végén, a szőlőhegy kapujában. Szüreti felvonulás a szőlőhegyre. 18.30-kor vacsora az Alpesi Fogadó és Borházban. 19.30-tól szüreti bál a Takser Spatzen zenekarral.

Hegyhátsál. Csillagvizsgáló (Fő u. 19.): Távcsöves bemutatás előzetes telefonos egyeztetés alapján, Tuboly Vince 0630-936-6333.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: kedd–vasárnap 10–18 óráig. Szertárból múzeum című kiállítás a hajdani biológia-szertáraknak állít emléket, megjelenítve az egyre erősödő természetvédelmi mozgalmak hatásait a szertárak jelenkori gyarapítására. Találkozunk az egykori szertárak funkcióját átvevő digitális világgal, amely sokszínűségével ugyan szélesre tárja a megismerés lehetőségét, de nem helyettesítheti a megtekinthető, körbejárható, esetenként kézbe vehető preparátumokat. A tárlat augusztus 31-éig tekinthető meg. A Fényérzék kiállítássorozat Személyes című kiállítása december 21-éig tekinthető meg. Ezüstbe zárt világegyetem, Gothard Jenő fotólemezei 1882–1905 című kiállítása december 21-éig várja az érdeklődőket.

Vasi Múzeumi Látványtár nyitva: hétfő–csütörtök 8.30–15.30, péntek 8.30–14.00 óráig.

Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig.  Fényérzék – Kép-átmenetek. Fényképek a hagyományos közösségek életében. Kiállításmegnyitó. A hagyományos falusi közösségek jellemzően az emberélet fordulóit, az átmenet rítusait örökítették meg az első fényképeken, hiszen ezek jelentették – jelentik ma is – az egyéni életút nagy eseményeit. A születés/keresztelés/paszita, az esküvő/lakodalom, valamint a halál/temetés/tor vagy az elsőáldozás, a konfirmáció, a sorozás, azaz a regruta lét, meg a többiek mind az életállapotban történő változás mérföldkövei. A fotográfia ezek egy-egy pillanatát rögzítette. Kép-átmenetek születtek. A fényképeket olykor többletjelentéssel ruházták fel – a kiállítás erre is mutat példákat. A tárlat november 5-éig tekinthető meg.

Szombathelyi Képtár: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig. Fényérzék kiállítássorozat Fotó/szintézis című kiállítása nyílt. A tárlat a képzőművészet és a fotográfia között von izgalmas párhuzamot. A mintegy 100 művész közel 300 alkotását felvonultató kiállítás első részében a portré fejlődését mutatjuk be a kezdeti miniatűröktől, árnyképektől egészen a mai szelfikig. A kiállítás szeptember 24-éig tekinthető meg.

Iseum Savariense: kedd, szerda, péntek–vasárnap: 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.

Szombathelyi Egyházmegyei Könyvtár, Kutatószoba: kedd, szerda: 10–18 óráig látogatható.

Berzsenyi Dániel Könyvtár: a képeslevelezőlap-gyűjtők országos kiállítása. A tárlat megtekinthető szeptember 2-áig a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.

Hegyfalu. Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, 10–17 óra között látogatható (ettől eltérő időpontban telefonos egyeztetés után). A Trianon teremben: Trianon, országzászlók, felszabadítás című tárlat látható; a fogadó helységben Zala megye települései képeslapokon; a középső teremben Vas megye települései címmel összeállított tárlat tekinthető meg.

Művelődési Ház: Sárvári járás települései képeslapokon címmel, kiállítás várja az érdeklődőket.

Csehimindszent. Mindszenty József bíboros, hercegprímás szülői házában a Terror Háza Múzeum "A magyarok lelkiismerete, Mindszenty József (1892–1975)" című állandó kiállítása látható. A Magyarországi Mindszenty Alapítvány tulajdonában levő tárgyakból nyílt kiállítás, amelyek szorosan kötődtek utolsó hercegprímásunkhoz.

Bucsu. Vasúti Őrház: a közlekedés története az emberiség történetével kezdődött. A 18. század végi ipari forradalom, a gőzgép és más technikai találmányok a közlekedésben is új lehetőségeket és igényeket hoztak. Ennek a kornak állít emléket az ausztriai határ melletti Bucsu községben található vasúti Őrház. Korhű berendezési tárgyai gyorsan változó világunk jelképei is egyben, hiszen láthatjuk, hogy 100 év alatt mekkora fejlődésen ment keresztül a technika. A kiállítás június 15. – szeptember 30. között, csütörtökön 14–17 óráig, szombaton 9–12 óráig látogatható.

Répcelak. Répce Galéria: Garas Judit építőmérnök grafikáinak kiállítása. A tárlat szeptember 2-áig látogatható.

Kőszeg. Zwinger (Chernel u. 16.): Trifusz Péter: Hiánygyűjtemény című kiállítása megtekinthető szeptember 29-éig, hétköznapokon 9.00–16.30 óráig.

Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható. Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–17 óráig nyitva. Mi vagyunk a huszárok! címmel állandó kiállítás nyílt. Magyarország egyetlen huszár kiállítása a leghosszabb ideig fennálló Nádasdy huszárezred emlékanyagára építve mutatja be a legmagyarabb fegyvernem évszázadait, egyenruháit, fegyvereit, hétköznapjait. A társezredek, mind a Hadik huszárok, Radetzky huszárok tárgyi emlékei is segítik elképzelni, milyen is volt egy huszár élete a békés vagy háborús hétköznapokon. Ezredtörténetek, személyes sorsok elevenednek meg a huszármúzeum állandó kiállításán.

Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Reczetár Ágnes grafikusművész, Visszatekintés című kiállítása megtekinthető szeptember 3-áig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombaton 9–13 óráig.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, állandó kiállítás, kastély főépület: „Körmend és a Batthyányak évszázadai". Erdélyi gránátalmák címmel, időszaki kiállítás a kastélykápolnában. Országos fazekas pályázat és kiállítás. Időszaki tárlat a parádés istállóban. Nyitva tartás: kedd–vasárnap 10–18 óráig.

Batthyány kastély főépület – Díszterem: az Ajka Kristály – Kristály Világ címmel kiállítás nyílt, mely augusztus végéig látogatható.

Rendészeti Szakközépiskola (Alkotmány u. 5–7.): "A rendszerváltás utáni idegenrendészet története" című állandó kiállítás nyílott.

Vasvár. Dr. Bendefy László Városi Könyvtár: „Ifjú Értékőrök a Vasi Hegyháton" című kiállítás október 31-éig látogatható a könyvtár nyitvatartási idejében.

Helytörténeti Múzeum, állandó kiállítások: Domonkos rendház épülete, rendtörténeti kiállítás, Vas vármegye középkori története. Nyitva tartás: kedd–péntek 10–18 óráig, szombat–vasárnap 14–16 óráig.

Szentgotthárd. Polgármesteri Hivatal földszinti előcsarnoka: a Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum és a Honismereti Klub szervezésében a Ciszter Emlékek Szentgotthárdon című kiállítás nyílt.

Felsőcsatár, Vashegy. Vasfüggöny Múzeum: naponta 10–19 óráig várja az érdeklődőket. Csoportos igény esetén a tulajdonos (megépítő) vezetésével tekinthető meg, aki valós, megtörtént szökési kísérleteket mutat be a korhű, illetve eredeti eszközök segítségével a történelmi időszakok sorrendjében. Új elemmel bővült a múzeum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!