Kultúra

2017.08.24. 17:35

Naplemente hangulatban - interjú a Belau zenekarral

SZOMBATHELY A kezdetektől fogva arra törekedtünk, hogy a hazai palettán teljesen egyedi zenét hozzunk létre. Nagy öröm számunkra, hogy egyre több embernél megy át az üzenet, amelyet a dalainkkal képviselünk.

Gyuricza Ferenc

Egyebek között ezt mondta lapunknak a Cseh Tamás Program által is támogatott Belau alapítója és vezetője, Kedves Péter. A szólóprojektként indult, ám mintegy másfél esztendeje valódi zenekarként működő formáció egy angolszász alapokra épülő, nyugodt, chillout tempójú világ mellett kötelezte el magát, amelyet sundowntempónak kereszteltek el.

A Belau alapítója, Kedves Péter másfél évvel ezelőtt hozta létre zenekarát, hogy dalait élő hangszeres produkcióként mutathassa be

- Ezzel is a zenénk, a dalaink hangulatára kívántunk elsősorban reflektálni - magyarázta Kedves Péter.
- Nekem mindig ez volt a kedvenc műfajom, egy lassúbb tempójú, nyugodt, gondolkozós, a naplementéhez illeszkedő, a tengerparti napsütötte hangulatot árasztó zene.

A zenekar vezetője azt is elmondta, azért döntött a jelenlegi formáció - egy négy főből álló együttes - létrehozása mellett, mert a dalait élő, hangszerekkel eljátszott zeneként kívánta bemutatni a közönségnek.

- Nem volt könnyű folyamat, hiszen maga a zene elég egyedi, nemzetközi színtéren sem játszanak sokan hasonlót - sorolta. - Szerencsére sikerrel jártam, s egyetlen poszton sem kellett megalkudnom önmagammal, keresgélni kellett, de rátaláltam a megfelelő társakra. A Belauban így jelenleg a billentyűs hangszeren és gitáron játszó Kedves Péter mellett az énekes Szécsi Böbe, a basszusgitáros Buzás Krisztián, illetve a szintén billentyűs Kiss Benji zenél még, valamint időnként a dobos Tóth Olivér is kisegíti őket. Ebben a felállásban készítették el az elmúlt év novemberében kiadott The Odyssey című, 12 dalos nagylemezüket, amelyet rögtön az egyik legjobb hazai albumnak nevezett a szakma. A Belau vezetője szerint ez csak erősítette őket abban a tudatukban, hogy jó úton járnak. De nemcsak a bemutatkozó nagylemezük fogadtatása volt pozitív, hanem az időközben megjelent klipjeiket is hasonló elismerés övezte.- Nagyon jólestek azok az elismerések, amelyeket a zenekar az elmúlt másfél év során kapott, de abban is meg-erősítettek bennünket, hogy hazai viszonylatban egyediek és különlegesek vagyunk - árulta el a Belau alapítója. - Ugyanakkor azt is figyelemreméltónak tartjuk, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megvalósítanunk mindezt, s gyakorlatilag másfél év alatt az álmaink jelentős része teljesült.
A Belau az album megjelenése óta folyamatosan turnézik, tavasszal a klubokat járták végig, a nyáron pedig rengeteg fesztiválkoncertjük volt. Kedves Péter azt mondja, már az ötvenedik koncertjükön is túljutottak idén, pedig az őszi klubszezon még visszavan: azt a külföldi fellépésekre szánják.

Közben teljesen elfogyott a The Odyssey, így már az utángyártásról kellett gondoskodniuk. Az album iránti kereslet ugyanis továbbra sem csökken, de abban is bíznak, hogy a külföldi koncertek során az ottani közönség is ráharap majd.

- A Cseh Tamás Programnak köszönhető, hogy a lemez fizikai formátumban is kapható, a támogatásuk nélkül nem tudtuk volna ezt megvalósítani - ismerte el a zenekarvezető, majd arról beszélt, hogy továbbra is az első album dalainak népszerűsítésére törekszenek. A The Odyssey megjelenését megelőzően az azon szereplő dalok közül ugyanis csak kettőt ismerhetett a közönség - az első slágerük a Hegyi Dórával felvett Island of Promise volt -, a többi akkor még teljesen új volt.

Összeállításunkat a Nemzeti Kulturális Alap támogatta

- Ezért azt tervezzük, hogy az ősz folyamán egy újabb videóklippel jelentkezünk, egy olyan daléval, amely a bemutatkozó albumunkon szerepel - magyarázta a zenész. - Közben folyamatosan gyűlnek az új ötletek, illetve igyekszünk a zenekart jobbá, tökéletesebbé tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!