Kultúra

2017.08.08. 16:05

Plakátok veszik át a fotók helyét a sárvári kiállítóteremben

SÁRVÁR - Két tárlat nyílik az alkalmazott grafika tárgykörében az eddig látható fényképkiállítások után. Plakátok veszik át a fotók helyét a Nádasdy-vár kiállítótereiben.

Pajor András

Vasárnap a Galeria Arcisban nyílt meg Reczetár Ágnes grafikusművész plakátkiállítása, amelyet Cebula Anna művészettörténész, a Szombathelyi Képtár igazgatója nyitott meg.

- Reczetár Ágnes igazi XXI. századi grafikusművész, akinek már nemcsak jól kell tudnia rajzolni, nemcsak fantasztikus színlátással kell bírnia, hanem a kisujjában van a fotó és fotómontázs művészete is, a digitális szövegtördelés, melyek elengedhetetlen összetevői a mai modern, számítógépes tervezésnek - mondta a megnyitón Cebula Anna.

A grafikusművésznő a Berzsenyi Dániel Főiskola rajz-matematika szakán végzett. Először dekoratőrként és kirakatrendezőként dolgozott, majd 1985-től, a Szombathelyi Képtár megnyitásától az intézmény grafikai arculatának tervezője lett. Az ott rendezett kiállítások szinte valamennyi plakátját, melyeknek száma a több mint 30 év alatt megközelíti az ötszázat, ő tervezte. Sárvári bemutatkozásának egyik érdekessége, hogy több helyi művész korábbi kiállításához készült plakát is helyet kapott a falakon.

A galéria falain valódi műalkotásokká válnak a hétköznapi falragaszok Fotó: Pajor András

Arra a kérdésre, hogy művészet-e az alkalmazott grafika, a Szombathelyi Képtár igazgatója úgy felelt: egy szép és jó plakáthoz a művészi kvalitás mellett egy jó megrendelő is kell. Nem beszélve arról, hogy az alkalmazott grafikusnak sokféle képességgel is kell rendelkeznie. Nagyon jól kell rajzolnia, az anyagok és technikák széles körét kell ismernie, és munkájának frappánsnak kell lennie.

Aki kedvet érez a művészi plakátok nézegetéséhez, az augusztus 11-én pénteken 17 órakor is megteheti ezt: a vár Folyosó Galériájában akkor nyílik meg Mirosław Owczarek lengyel grafikusművész plakátkiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!