Kultúra

2017.08.14. 16:17

Textilképek a komfortos mindennapokért Szombathelyen

SZOMBATHELY - Foltvarrott alkotásokból nyílt kiállítás a Johanneumban. Először ad helyet képzőművészeti tárlatnak az intézmény, de mostantól folyamatos lesz a textilmunkák bemutatása.

Bakos Ágnes

Értékeket összeállítani régi darabokból - ezt jelenti a foltvarrás, a patchwork. A kézműves technikai, szociológiai, társadalmi értelemben is felfogható - fogalmazta meg az ünnepélyes kiállításmegnyitón Gregersen-Labossa György, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség lelkésze. - Gondoljunk csak a patchworkcsaládokra, vagy az ökumenére a kereszténységben - mondta. - Szomorú, de tény, hogy létezik: régi értékek szétszakadtak, azokat megpróbálja összeilleszteni a ma embere.

Gyopáros Nusi néni és Zay Irénke néni Gregersen-Labossa György lelkésszel csodálták meg a Johanneum folyosóján kiállított foltvarrott alkotásokat a tegnapi ünnepélyes megnyitón Fotó: Unger Tamás

A hétfő délelőtt tartott kiállításmegnyitó inkább köszöntés volt, ugyanis a szombathelyi és táplánszentkereszti alkotók ötven munkája már hetek óta a Johanneum falain van, és színesítik az intézmény lakóinak mindennapjait. - Ez egy otthon, gyakorlatilag az életük része lett. Van olyan lakó, aki mindennap kétszer végignézi a kiállítást, és némely képhez határozottan kötődnek - mondta el dr. Szabó Imréné mentálhigiénikus.

November közepéig lesznek kint ezek a képek, aztán karácsonyi foltvarrott alkotásokra cserélik azokat, ezt ígérik a készítőik, akiket név szerint köszöntöttek az ünnepélyes megnyitón. Az elmúlt hetek alatt nagyon jó kapcsolat épült ki a szombathelyi és táplánszentkereszti foltvarrókkal: már ajándékba is kapott a Johanneum képeket, és állandó helyet alakítottak ki a textilmunkáknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!