Kultúra

2017.08.31. 17:30

Thor újragondolva- vicces videót készítettek répcelaki fiatalok

RÉPCELAK Négy fiatal újraforgatta egy hollywoodi szuperprodukció előzetesét, amely annyira jól sikerült, hogy arra az eredeti film rendezője is felfigyelt.

Budai Dávid

A svédelés répcelaki királyaira ezúttal maga a Thor rendezője, Taika Waititi is felfigyelt. Keddi twitter posztjában elismerően nyilatkozott a fiatalokról, akik a Thor 3 előzetesét forgatták újra, képkockáról képkockára haladva, hogy aztán olyan vicces rövidfilmet kapjanak, amely egycsapásra meghódítja a világhálót. Cikkünk születésekor már 30 ezer fölött volt a megtekintések száma a legnagyobb videómegosztó portálon.

A répcelaki csapat, akik megcsinálták a híressé lett svédelést: Varga Ákos, Kiss Dávid, Szakács Dóra, Pungor Dávid - és az eredeti Thor 3 film szereplői: Mark Ruffalo, Chris Hemsworth, Tessa Thompson, Tom Hiddleston Fotó: Varga Ákos

Varga Ákos elmesélte, hogyan készült az előzetes, de még mielőtt belevágnánk, kezdjük a legelejéről. Ugyan a svédelős csapatról, a sWeDid-ről, két évvel ezelőtt és tavaly is írtunk, nem biztos, hogy mindenki tudja, mi az a svédelés. Mindennek a 2008-as Tekerd vissza, haver! című film az oka. A történet szerint a videotékában - ahol a két srác dolgozik - tönkrementek a filmek, ezért azokat, hogy ne legyen botrány, házilag elkészítik újra. Vagyis az ismert filmek nullaforintos, házilagos újraforgatása a svédelés. Varga Ákos csapata, a sWeDid 2013 óta készíti el a sikerfilmek házi verzióit. Azt azonban ne gondoljuk, hogy a vicces jelmezek, szereplők és helyszínek ellenére, könnyű egy ilyen film elkészítése! Ákosék ugyanis nagyon komolyan veszik a munkát. A most elkészült, alig két és fél perces videó mintegy 150 snittből áll. A munka nagyjából egy hónapot vett igénybe, és csak az előkészületek egy hétig tartottak. Miután hosszú órák alatt megtervezték és megcsinálták saját kezűleg a díszleteket, kezdődhetett a forgatás. - Pontosan leutánoztuk a jeleneteket a képkivágástól kezdve a kameraálláson át a mozgásokig- mesélte Ákos. A videó tényleg nagyon viccesre sikerült, de ami talán még ennél is fontosabb, nagyon profi lett. A Thor 3 előzetesében, ahogyan egy hollywoodi szuperprodukció felvezetőjéhez illik is, számos trükk és különleges látvány csábítja a nézőt a moziba.

Mindez persze nem egyszer komoly kihívások elé állította a répcelaki alkotókat, akik nagyon ötletes megoldásokkal lendültek túl a millió dolláros effekteken. Azok kedvéért pedig, akik csak a saját szemüknek hisznek, az alkotók elkészítették a kisfilm osztott kép-ernyős verzióját is, így egyszerre nézhetjük az eredeti és a répcelaki verziót. Nem akarunk megsérteni senkit, de nekünk az utóbbi tényleg jobban tetszik. Mivel Magyarországon még nem nagyon van divatja a svédelésnek, nyugodtan kijelenthetjük, Ákosék ebben a legprofibbak ma itthon.

A Kiss Dávid mögött látható díszletben is rengeteg munka volt, nemcsak a Chris Hemsworth mögöttiben Fotó: Varga Ákos

Persze ahogyan sokakban, úgy bennünk is felmerült, hogy ennek az egésznek mi értelme van, de választ kaptunk erre is. Miután Ákos álma, hogy filmrendező legyen, gyakorlásnak kiváló egy-egy ilyen forgatás, arról nem is beszélve, hogy ez igazán jó móka. De ez még nem minden, vannak olyan svédelők, akik annyira befutottak, hogy meghívják őket fesztiválokra és premierekre is, vagyis a garázsban legyártott filmjükkel ott koptathatják a legnagyobb sztárok mellett a vörös szőnyeget.

Egy nap talán a répcelaki csapat is meghívást kap egy filmes fellegvárba, de ha nem így lesz, az sem számít, hiszen a lényeg a filmezés. És hogy miért éppen svédelés? Mi legyen, dánolás?

A videót itt tekintheti meg:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!