Kultúra

2017.09.06. 19:50

Debussy, Strauss, Mahler-indul a Savaria Szimfonikus Zenekar 2017/18-as évada

SZOMBATHELY Jövő héten indul a Savaria Szimfonikus Zenekar 2017/18-as évada. Színvonalas és változatos repertoárt kínál.

Pintér Viktória

Szombathely nem létezik a Savaria Szimfonikus Zenekar nélkül. Hozzá tartozik a városhoz, meghatározza a karakterét. A Bartók teremben éppen próba van. Thomas Kornél az új asszisztens karmester Debussyt vezényel. Érzelmes, utánozhatatlan lágy hullámok, kitartott hosszú csendek szűrődnek át a falakon. Megkezdődött, árad az aktuális zenei év.

Most is lesz Hollywood Classics, Zenemanók a legkisebbeknek, és elindul újra a Hangos látás, színes hallás zenei beavató sorozat is.

Thomas Kornél asszisztens karmester Debussyt próbál a vonósokkal

Bővül a kínálat

A Bartók terem tökéletes hangversenyterem - mondja Kiss Barna igazgató. Ugyanakkor jóval kisebb, mint ahány zenekedvelő ember járna a koncertjeinkre. Ezért bővítettük a kínálatot és kialakítottunk egy új bérletet: a Harmóniát.

Az igazgató hozzátette, hogy szeretnének mindenki felé nyitni, de az alapötletet az adta, hogy ne kelljen helyjegyekre vadászni egy-egy koncert előtt. A bérlet kínálatának jellege semmiben nem tér el a már régebb óta futó Szimfónia bérletétől. A vezető karmester, Madaras Gergely által dirigált négy főelő-adás közös, ezen kívül ebben a bérletben még négy elő-adást terveznek.

Pár név az évadból: Strauss, Chabrier, Chausson, Sztravinszkij, Sibelius, Bee-thoven, Csajkovszkij, Haydn. Az évadnyitón, szeptember 14-én Debussy-, Ravel- és Mahler-darabokat hallhat a közönség. A nyitókoncertet Rost Andrea Kossuth-díjas szoprán teszi még teljesebbé.

Új emberek

A zenekar épp csendes át-alakuláson megy át. Régi alappillérek köszönnek el, mennek nyugdíjba. Az ő helyükre érkezett most több fiatal művész. A most távozók magasra tették a mércét. Kiss Barna reméli, hogy az új tagoknak sikerül majd ugyanazt a lelkesedést, szakmai alázatot és magas szintű technikai tudást átörökíteni a játékukba, amelyet a zenekar több évtizede képvisel.

Folynak a próbák, elindult az új évad a Savaria Szimfonikus Zenekarnál Fotók: Unger Tamás

Asszisztens karmester

Thomas Kornél amerikai magyar származású karmester érkezett az idei évadra a zenekarhoz.

Pozíciója szerint asszisztens karmester. Különleges feladata van, azt is lehetne mondani, hogy ő a zenekar edzője, karbantartója és továbbképzője egy személyben. Alázatos és szép munka ez. Közben megtapasztalja, hogy egy zenekar nemcsak arról szól, hogy valaki odaáll és levezényel egy adott művet, hanem arról is, hogy a közösség együtt létezik, együtt éli meg a munkafolyamatot a próbák elejétől a koncert végéig.

Thomas Kornél azt vallja, hogy egy jó zenésznek, egy jó karmesternek meg kell ismernie azt a hátországot, amire majd a koncerten támaszkodni tud. Nem elég valamit kívülről tudni, belülről is ismerni kell, csak ekkor válik hitelessé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!