Kultúra

2017.09.04. 16:40

"Láthatatlan" részleteket vesznek észre a körmendi fotósok

KÖRMEND Szerencsés, hogy a város jobbnál jobb, tehetséges fotósokkal bír. Ők azok, akik észreveszik az apró rezdüléseket éppen úgy, mint házainkat.

Kozma Gábor

A digitális kor éppen azt hozza ki, hogy most kell csak igazán a jó szem, az objektív látásmód. Mint a Séta Körmenden fotópályázati kiállításon is. Fotós szempontból a mai valóság kicsit hasonló ahhoz, amikor a televízió megjelent, és a mozi válaszút elé került. Akkor azt mondták: a mozi halott. Nos, manapság a tévé került csak igazán veszélybe, a mozi ellenben él és virul. Hogy miért? Mert az utóbbinak van közlendője, érvényes mondandója az emberek számára, míg az előbbi jobbára a bulvár, a kultúrszemét közvetítőjévé vált. A minőségi fotózásnak tehát szükségszerűen van jövője, a maga módján ezt bizonyítja a Séta Körmenden kiállítás is a Batthyány Örökségközpontban. A városért rengeteget dolgozó Pintér Pál tanár úr könyve alapján szerveződött a cím és a téma: az épített örökség feltérképezése, majd lencsevégre kapása. Ki hogy látja a kastélyt, a templomot, a hidat, a várkertet, a várost? - izgalmas téma.

Aktívak a fotósok, legutóbbi kiállításuk is siker. A Batthyány Örökségközpontban mutatta be műveit Jámbori Tamás, Kocsis Emese, Fekete Tamás, Laki-Zágon Noémi és Károlyi Barnabás Fotó: Lakosi Miklós

Amikor megnézzük az alkotók, így Kocsis Emese, Fekete Tamás, Laki-Zágon Noémi, Károlyi Barnabás, Jámbori Tamás fotóit, elcsodálkozunk: jé, ez az épület/tér/természeti elem itt van nálunk? Naponta elmegyünk mellette, a szemképmező eleme, akkor miért nem látjuk? De ez a kérdésfeltevés nem helyes. Hanem az: miért nem látjuk így? Erre már megfelelhetünk: azért, mert ehhez művészi szemléletű alkotó, esetünkben fotós kell. Aki észreveszi a körmendi reggelben a kisvárosi lazulást, az álmosságot, az ürességet, de kedvességet is. Aki észreveszi a kastély rejtett fényeit, megvilágítását, azt az elemet, amely, úgymond, az egész témát megemeli. Ahogy tapasztaltuk, érthetően örök téma a Rába a híddal, a Várkert, a főtér és természetesen a kastély minden mennyiségben. De hisz úgyis tudjuk: kiállító barátaink képei olyan sétára hívnak minket, amely kihagyhatatlan. Mivel az épített környezet az életünk része.

Nem járnak igazán jó idők manapság a kultúrára, a pénz utáni hajsza megváltoztatta a hagyományos értékrendeket. Ezért is becsülendők külön azok, akik akár saját erőből is hajlandók áldozni a szépért, az értékesért. A körmendi fotósok megérdemlik az elismerést. Az elmúlt években sokan felfigyeltek rájuk, többük alkotása országosan is ismert lett. A legnagyobb elismerés azonban a hazai pálya, az itteni főhajtás: és ebben sincs immár hiányuk. Fotóik pedig dokumentumok is lettek egyben.

A kastély, a Várkert, a Rába a híddal örök és hálás téma, mindez ott van a képeken is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!